Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kändisar blir miljömarionetter till högstbjudande

Publicerad: 27 september 2019, 07:28

Från Oatly till Arla. Och från Arla till Oatly.

Foto: Foto mjölkpaket: Arla/ Wikimedia Commons. Foto Alex och Sigge: ATG/Wikimedia Commons. Filip och Fredrik: Mattias Bardå/ Wikimedia Commons. Foto Oatly: Per Olof Forsberg/Flickr

I maktkampen mellan Oatly och Arla görs kändisar till miljö- och klimatförespråkare. Men argumenten väger tunt när de byter sida till högstbjudande.


Podden ”Alex och Sigge” är inte det enda exemplet på hur de två konkurrenterna Arla och Oatly försöker få över kändisarna på sin sida. Även Filip Hammars och Fredrik Wikingssons podd har under året sponsrats av de båda företagen, men då gått från Arla till Oatly. I februari lyfte de i ett sponsorinslag fram Arlas alternativa bäst före-märkning ”ofta bra efter” för att i september i Oatlys sponsorinslag berätta att de inte dricker mjölk och att det känns bra ur klimatsynpunkt.

När inflytelserika kändisar använder sig själva för att föra fram företagens budskap suddas gränsen mellan avsändarna lätt ut. Och när rösterna säljs till högstbjudande tappar budskapen i trovärdighet. Att avfärda problematiken med argumentet ”alla förstår ju att de är köpta” gör inte situationen oproblematisk. Alex Schulman är exempelvis opinionsbildare i Expressen och skriver bland annat krönikor om klimatdebatten. Vems röst är det då som talar? Hans egen? Oatlys? Arlas? Att säga att man själv vet var man står räcker inte heller, eftersom läsare och lyssnare börjar tvivla.

Situationen förvärras samtidigt av att det är just klimatfrågor som hamnat i fokus. Debatten om klimatpåverkan är polariserad nog som det är och ökad förvirring riskerar att bidra till uppgivenhet.

Tanken med arbetsmetoder som ”storytelling” och att använda ”influencers” är att gå från traditionell reklam till att sätta företagens verksamheter i ett sammanhang och visa på positiva förebilder. Rent krasst handlar det om att lägga ord i munnen på den som tycker att betalningen är tillräcklig. Om då reklambudbärarna svänger fram och tillbaka mellan budskapen går ”äktheten” uppenbarligen förlorad även för sponsorerna.

Oatly och Arla har efter flera års konflikt nu trappat upp stridigheterna genom reklamkampanjer och debatt om att Oatly delägs av ett kinesiskt bolag och Arla i sin tur samäger verksamhet i Kina med ett kinesiskt bolag. Ytterligare ett slag står samtidigt om vem som får de inflytelserikaste personerna på sin sida. Oavsett vilka åsikter de egentligen har.

Daniel Boman
redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.