Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kaninproducenterna: Myndigheterna bromsar klimatsmart köttproduktion

Publicerad: 24 april 2012, 07:05

Forskning visar att kaninkött är det mest klimatsmarta av alla kött. Men i Sverige går det fortfarande trögt för kaninproducenterna. Dessutom sätter Jordbruksverket käppar i hjulen för produktionen.


Det är ATL som berättar om den tuffa marknaden för Sveriges kaninproducenter. Viljan att äta kanin, är begränsad bland svenskarna, trots att forskning visar att kaninkött är det kött som har lägst koldioxidutsläpp och bäst grovfoderomvandling av alla köttslag som idag säljs i Sverige.

ATL skriver också att kaninproducenterna anser att Jordbruksverket sätter käpper i hjulen för svensk kaninproduktion. Ett exempel på det är att Jordbruksverket arbetat i över 10 år med att sätta upp det regelverk som krävs för kanin som produktionsdjur. Och än är man inte klara.

Klimatsmart kött?

Om man vill ha kaniner som produktion av kött, päls eller ull så krävs nämligen ett regelverk – så att länsstyrelsen ska kunna göra en förprövning av djurstallarna. Det krävs också ett regelverk för hur avlivningen av kaninerna ska gå till. Idag finns det tre metoder, kulvapen, slaktmask eller slag mot huvudet. Idag slaktas 95 procent av kaninerna med slag mot huvudet. Men Jordbruksverket har invändningar mot detta och vill att de kaniner som ska säljas ska skjutas istället.
– Folk vågar itne starta med kaninverksamhet så länge det är oklart kring regelverket. Vi kan inte uppfatta det på annat sätt än att Jordbruksverket medvetet hindrar verksamheten och att de inte vill att vi ska äta kanin, säger Gösta Johnsson som är ordförande i Sveriges kaninproducenters förening.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.