Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kapitalstarka investerare höjer rösten vid klimatmötet

Publicerad: 23 september 2014, 11:00

I ett gemensamt uttalande uppmanar kapitalstarka investerare världen över politikerna att sätta ett relevant pris på koldioxid för att styra om pengaflöden mot omställning.


Ämnen i artikeln:

Lena EkMiljöaktuelltVärldsbanken

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 22 september.

Inför klimattoppmötet i New York har 348 institutionella investerare uppmanat politikerna att agera för en vettig prissättning på koldioxid för att driva på nya typer av investeringsflöden.

I ett upprop pekar de på det stora gapet mellan de investeringar som idag går till omställningen mot en koldioxidsnål ekonomi och hur mycket som egentligen behövs. De uppmanar de politiker att besluta om ett ambitiöst klimatavtal i Paris nästa år för att de ska få långsiktiga spelregler och våga investera i koldioxideffektiva tekniker, energieffektivisering och klimatanpassning. I samma veva varnar dock USA:s regering för att ett alltför långsiktigt tidsperspektiv kan kväva länders ambitioner, och förespråkar istället ett globalt klimatavtal som gäller från år 2020 till 2025.

Det investerarna – och samhället – behöver, enligt det gemensamma uttalandet, är ett stabilt koldioxidpris som hjälper till att styra om investeringarna men också planer för att fasa ut fossilsubventioner och att nationella anpassningsplaner är utformade för att attrahera investerare.

Samtidigt jobbar lobbyorganisationen för utsläppshandel, IETA, ihop med Världsbanken för att få företag och regeringar att skriva under ett uttalande som stödjer höjda ambitioner kring prissättning av koldioxid. Miljöminister Lena Ek (C) meddelade inför sin resa till klimatötet att Sverige står bakom. Förhoppningen är att presentera det under toppmöte.

Bristen på ett fungerande koldioxidpris illustreras bland annat i färsk forskning som Ends refererar till. Den varnar för ett alltför stort utbud av utsläppsrätter i den kinesiska staden Beijings pilothandelssystem, på samma sätt som är fallet med ETS.

Läs uppropet här (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.