Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Karin Lexén: Därför var Storbritannien och Kanade bromsklossar för vattenfrågan på Rio+20

Publicerad: 5 juli 2012, 16:37

Kanada, Storbritannien, Brasilien och Turkiet blockerade viktiga vattenfrågor på Rio+20-mötet. Karin Lexén, chef på Stockholm Water House, som var på plats förklarar ländernas motiv.


På toppmötet i Rio de Janeiro försökte man bland annat få fram en skrivning om att rätten till rent färskvatten och sanitet skulle klassas som en mänsklig rättighet. Flera länder, bland annat Storbritannien röstade mot förslaget .
– För Storbritanniens del handlar det om en gammal diskussion som har sitt ursprung i landets juridiska traditoin. Britterna har nog i sak inget emot att rätten till dricksvatten och sanitet höjs, men den juridiska tradtionen säger att den typ av avtal som deklarationen för mänskliga rättigheter inte kan ändras. Den synen hade vi också i Sverige till för inte så länge sen, säger Karin Lexén.

Karin Lexén berättar att också Kanada har en liknaden juridisk tradition, men att man där också har en rad andra motiv till att man ville föra in olika villkor i alla avtal som gällde gränsöverskridande vatten.
– Detta beror på att Kanada delar många vatten med USA.

Rätten till sina delar av gränsöverskridande vatten är också motivet för Turkiet som ligger uppströms i Eufrat och Tigris och som inte vill bli stoppade av Syrien eller andra länder nedströms att till exempel bgga kraftdammar.
– Turkiets motiv har inget med en juridisk tradition att göra. De vill bara absolut inte ha några överstatliga regler som påverkar gränsöverskridande. Detta är förstås konstigt då vatten nästan alltid är gränslösa. WWF drev också en fråga om gränslösa vatten på Rio-mötet men det stoppades av flera länder, bland annat av värdnationen Brasilien.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.