Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Karlstad startar elevborgarråd för klimatet: ”Vuxna behöver en spark i häcken”

Publicerad: 28 september 2022, 09:40

Elever i årskurs 4–9 från samtliga av Karlstads kommunala grundskolor ska ges möjlighet att påverka kommunens klimatarbete.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Karlstads kommun startar ett elevborgarråd för klimatfrågor – där ska skolever i årskurs 4–9 få möjlighet att påverka kommunens klimatarbete. Kommunen hävdar själva att de blir först i landet och ambitionerna är höga.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Karlstads kommun kommer i höst att dra igång arbetet med vad man kallar för ett elevborgarråd. Tanken är att elever i årskurs 4–9 från samtliga kommunala grundskolor ska ges möjlighet att påverka kommunens klimatarbete.

Johan Sjövall arbetar som utbildningschef för grundskola i kommunen. Han säger till Aktuell Hållbarhet att projektet handlar om att sammanföra två viktiga komponenter: dels att involvera och lyssna mer till barn och ungdomar, dels att komma framåt i klimatarbetet.

– Vi hoppas förstås på en synergieffekt här, att ett plus ett ska bli tre.

Enligt Johan Sjövall är Karlstads kommun först i Sverige med att starta den här sortens arbete. Han tycker det känns både bra och häftigt att gå före. 

– Det här är inget litet projekt för några enstaka eldsjälar, utan här går vi all in. Vi spänner bågen högt, men det gör vi för att vi hoppas på en dundersuccé. Vi har ju insett att när det kommer till klimatfrågan kanske vi i vuxenvärlden behöver en spark i häcken av våra ungdomar.

Nu under hösten är planen framåt att rektorer, pedagoger, skolpersonal och elever i kommunen ska utbildas i klimatfrågan, detta för att alla ska få en gemensam kunskapsgrund att stå på. 

Klara Perhamre, projektledare inom miljöområdet på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun, säger till Aktuell Hållbarhet att den kreativa processen sedan är tänkt att dra igång med start i januari.

– Det är då vi involverar alla elever i själva elevborgarrådsarbetet. Då ska de få möjlighet att ta fram skarpa och konkreta förslag kring hur kommunen ska kunna hantera och jobba med klimatfrågan. Sedan, den 20 april, anordnar vi också en stor elevdemokratiworkshop. Då ska alla de här förslagen sammanställas och bearbetas, för att sedan presenteras för politikerna.

Till sin hjälp med projektet har Karlstads kommun tagit Klimatklubben, en förening som verkar för ökat klimatengagemang i samhället. Enligt Emma Sundh från Klimatklubben handlar deras roll bland annat om att ta fram faktablad för eleverna, ge eleverna rätt förutsättningar för att kunna ta fram idéer, samt utbilda och ge stöd åt rektorer och personal.

”Vi hoppas att fler kommuner hakar på det här initiativet, jobbar för att lyfta barn och ungas röster och ge dem möjlighet att påverka sin framtid. Karlstads kommun var först – nu är vi nyfikna på vilken kommun som tar efter idén med elevborgarråd”, säger Emma Sundh i en skriftlig kommentar till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev