Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraften i Sverige – så ofta står den stilla

Publicerad: 22 juni 2011, 05:43

I höstas framkom att FN:s atomenergiorgan utsett den svenska kärnkraften till Europas sämst fungerande. Miljöaktuellt kan nu, som första tidning, visa nya siffror framtagna av Riksdagens utredningstjänst som visar en sammanställning över hur ofta de svenska kärnkraftverken varit ur drift de senaste åren.


Ämnen i artikeln:

Jens Holm

Det är Vänsterpartiet som har gett Riksdagens utredningstjänst i uppdrag att ta reda på hur många gånger det har varit driftstopp på de svenska kärnkraftverken samt hur många gånger det varit andra tillbud och incidenter under de senaste åren.

Jens Holm, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för partiet, menar att Sverige har väldigt goda förutsättningar att likt Tyskland påbörja en etappvis avveckling av kärnkraften. Men ett problem, anser han, är den energipolitiska mediedebatten i Sverige, där ett sådant scenario ständigt beskrivs som omöjligt. Här framställs nästan uteslutande kärnkraftens elproduktion som trygg och tillförlitlig, stabilt stående för 50 procent av den svenska elproduktionen, där det enda alternativet vore importerad naturgas eller kolkraft.

Något som Jens Holm menar inte alls stämmer.

– De senaste åren har de svenska reaktorerna levererat allt mindre el. I dag är man långt ifrån att producera hälften av Sveriges el. I själva verket är kärnkraften en opålitlig energikälla. Dessutom en mycket dyr sådan.

Jens Holm (V). Foto: Jann Lipka

Riksdagens utredningstjänst skriver i sitt svar till Vänsterpartiet:

”Kärnkraftverken kan under bra år producera över 70 TWh, vilket skulle ha inneburit att den hade stått för nästan 50 % av det svenska elbehovet år 2010. Under perioden 2005-2010 har verkens produktion varit:
– 70 TWh år 2005
– 65 TWh år 2006
– 64,3 TWh år 2007
– 61,3 TWh år 2008
– 50,0 TWh år 2009
– 55,1 TWh år 2010”

När det gäller produktionsbortfallen konstaterar utredningstjänsten att det för perioden 2006-2010 varit de oplanerade bortfallen (avser störningar som minskar produktionen) som varit större än de planerade (för underhåll, inspektion och provning).

Ett rekord sattes under 2008 med ”oplanerade stopp på 92 dygn vid Oskarshamns reaktor 3 med anledning av konstaterade defekter i styrstavarna”.

O3:an. Foto: OKG

Siffror som borde oroa, menar Jens Holm.

– Antalet stopp och fel i reaktorerna har ökat kraftigt de senaste åren. Att driftstoppen medför att nästan en tredjedel av reaktorernas elproduktion försvinner visar på vilken opålitlig energikälla kärnkraften är. Det är extremt oroväckande att de oplanerade stoppen har ökat så kraftigt.

När det gäller snabbstopp så skriver Riksdagens utredningstjänst att det under perioden ”1993-2009 inträffade 191 snabbstopp i kärnkraftverken varav de flesta fall berodde på turbin eller reaktor och största felorsaken var i komponenter (103 st.) följt av handhavande (76 st.)”

När det kommer till INES-klassade händelser under perioden 2006-2010 har det funnits 17 stycken. Sju av dessa händelser har lett till driftkonsekvenser. INES står för International Nuclear Event Scale, och genom att klassificera händelser som inträffar på kärnkraftverk enligt INES sjugradiga skala ges en uppfattning om hur allvarlig händelsen är.

Jens Holm anser att katastrofen i Fukushima borde få oss att ompröva vår syn på energiproduktionen.

– Resultatet från utredningen visar att även den svenska kärnkraften är förknippad med allvarliga incidenter. Med så här många allvarliga tillbud borde alla involverade inse att investeringar i ny kärnkraft inte bara är dyrt, det är också mycket riskabelt. Innan katastrofen i Fukushima sa alla att den japanska kärnkraften var den säkraste i världen. Nu vet vi hur det var med det. Vi vill väl inte utsätta oss själva för samma risk?

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Jens Holm

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News