Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Kärnkraften kvar tills den kan ersättas”

Publicerad: 23 Mars 2009, 07:03

Kärnkraften ska vara kva till den helt kan ersättas av förnybara alternativ. Det framhåller Vänsteralliansen i ett gemensamt förslag.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Sedan regeringen presenterade sitt program för miljö och energi i februari har det rådit förvirring i oppositionsleden kring vilken ståndpunkt man ska hävda. Ska kärnkraften fördömas helt – eller bör den vara kvar som en stöttepelare för energiförsörjningen även i framtiden?

Nu har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommit fram till en gemensam energipolitik. Huvudresonemanget är att kärnkraften ska fasas ut först när den kan ersättas med el från förnybara källor.

"Sysselsättningen i Sverige är beroende av att det finns en god och tillförlitlig tillgång till el till konkurrenskraftiga priser", skriver Peter Eriksson (MP), Lars Ohly (V), Mona Sahlin (S) och Maria Wetterstrand (MP) i DN Debatt och framhåller att de vill ha en bred överenskommelse över blockgränsen och kritiserar samtidigt regeringen för bristande kompromissvilja.

Den största skillnaden mellan blockens förslag är att Vänsteralliansen stänger dörren för att bygga nya reaktorer när de befintliga fasas ut.

Tongångarna kring att behålla kärnkraften är överlag betydligt mjukare nu än tidigare. I Miljöpartiets partiprogram står det att "ingen kärnkraft kan accepteras" och att "kärnkraften i Sverige ska avvecklas snabbt med början omedelbart". Men språkröret Peter Eriksson skakar av sig kritiken om att de nu överger sina ideal. Snarare handlar det om strategiska partiförhandlingar.

– Vi har ju vetat hela tiden att om vi ska förhandla fram en majoritet så kan vi inte riktigt räkna med att vår politik ska gå igenom till hundra procent, utan då blir det frågan om en kompromiss. Och det här är en bra kompromiss, som jag ser det, säger han till TT.

Någon tidpunkt för när kärnkraften ska vara avvecklad finns inte, men frågan ska lyftas under varje mandatperiod, enligt förlaget.

Vänsteralliansen anser också att elbolagens dyra tillsvidareavtal ska stoppas och att en priskontroll ska införas på fjärrvärmemarknaden.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.