Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kärnkraften: Nu hettar debatten till

Publicerad: 2 November 2009, 12:59

Planer på nya svenska kärnkraftverk och ny statlig rapport om hur kärnkraften ska ökas i Sverige. Nu vässas argumenten – både från kärnkraftens förespråkare och dess motståndare. – Energipolitiken blir en huvudfråga i nästa års valrörelse, tror FP:s partiledare Jan Björklund.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Förra veckan avslöjades att Vattenfall och det nya konsortiet Industrikraft stod redo att bygga nya svenska kärnkraftverk. Idag får miljöminister Andreas Carlgren ta emot den statliga rapport som binder Sverige till mer kärnkraft under det kommande århundradet. Och debatten är förstås livligare än någonsin.

I ett inlägg på DN Debatt idag konstaterar till exempel Naturskyddsföreningen att Sveriges nya kärnkraft i praktiken kommer att subventioneras, och att regeringen därmed går emot Centerpartiets krav på att nu kärnkraft inte ska subventioneras. Detta förutsatt att regeringen följer utredningens förslag.

Naturskyddsföreningen påpekar också att utredningens förslag att höja skadeståndsansvaret för kärnkraftsindustrin långt ifrån är tillräckligt för att täcka de faktiska kostnader som kan uppstå vid olyckor av olika slag.

Greenpeace kastade sig också in i kärnkraftsdebatten förra veckan och hävdade att Vattenfall och Industrikraft kommer att finna att ny kärnkraft är såväl extremt dyr som "ondödig i termer av effektivitet, kostnader och energiförsörjning". Enligt Greenpeace visar erfarenheter från till exempel Finland att ny kärnkraft är oproportionerligt dyr. Dessutom har de finska kärnkraftsatsningen fullständigt slagit undan fötterna på utvecklingen av förnybar energiteknik.

Också kärnkraftens förespråkare har så klart ivrigt försvarat energiformen under veckan som gått. I fredags skickade till exempel Folkpartiet ut ett pressmeddelande i fredags.
– Dagens besked om ny koldioxidfri och kostnadseffektiv baskraft om minst 1000 megawatt sätter Sverige på rätt spår. Den nya baskraften kan i realiteten endast bli kärnkraft. Det är
viktigt att den nya reaktorn finns tillgänglig i början av 2020-talet när nuvarande kärnkraftverk börjar falla för åldersstrecket, säger säger Carl B Hamilton, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.

Partiledaren Jan Björklund lät också under fredagen meddela att han var glad över beskedet att den svenska basindustrin tillsammans med Vattenfall vill bygga ny kärnkraft.
– En mycket bra dag för Sverige, konstaterade han i ett pressmeddelande.
Jan Björklund menar också att energipolitiken kommer att bli en nyckelfråga i den kommande valrörelsen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.