Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraften under ordentligt uppsving

Publicerad: 11 november 2009, 08:35

Tio nya kärnkraftverk planeras i England. Är det brist på alternativa energikällor?


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiKärnkraftCop 15

Håll med om att ett kärnkraftverk är en stadig klump som producerar en gigawatt natt och dag, i regn och snö, storm och vindstilla, utan att det påverkar miljön runt omkring. Just då. Det kommer inte en gnutta växthusgaser ur dem. Avfallsproblemet är inte löst, men England behöver mera ström nu och massor av det, och det enda sättet är kärnkraft. Regeringen har just godkänt tio nya platser för byggen av tio nya kraftverk, även om sju av dem redan råkar ha ett befintligt verk intill.

Vad har de egentligen för alternativ, seriöst, om de ska ha 5 gigawatt mer eller mindre på störten?

Vindkraftverk
kräver vind, havskraftverk kräver havsvågor, vattenkraft och sol har de inte mycket av i England, kol är inget vidare för atmosfären, gasen finns tråkigt nog nere på havsbotten och kontrolleras till del av giriga Ryssland, oljan är allas hatobjekt och orsakar också tråkigheter med atmosfären. Kolkraftverk med koldioxidfällor och lagring av gasen kan vara en möjlighet, men det finns ingen erfarenhet av sådant ännu.

Icke desto mindre behöver England mera energi till sin industri. Uran är det ingen brist på. Några av de nya kraftverken kommer att börja producera elektricitet redan 2018. England öser på och förutsätter att avfallsproblemet kan lösas. Huvuddelen av Englands gamla kärnkraftverk kommer dessutom att behöva skrotas 2023 och något måste komma i deras ställe.

Antal kärnkraftverk i drift i januari 2009.

Oavsett vad man gillar kärnkraft så är den på ordentlig frammarsch i Europa och annorstädes. Europa har för närvarande 196 kärnkraftverk och 17 nya är under byggnad och snart spär England alltså på med 10 nya. Det kommer snart ett nytt i Kaliningrad också.

Under 2008 toppade Frankrike ligan genom att generera 76,2% av sin el med kärnkraft. Litauen kom därnäst med 72,9%, Slovakien med 54,4%, Belgien med 53,8 och Sverige med 42%. Det är uppenbart att kärnkraft är en energiform vi inte blir av med i första taget.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.