Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraftsexpert: Det finns en direkt parallell till olyckan i Forsmark

Publicerad: 16 mars 2011, 13:42

Kärnkraftsreaktorernas akilleshäl är energiförsörjningen. Experten Lars-Olov Höglund ser en solklar koppling mellan katastrofen i Japan och olyckan i Forsmark 2006.


– Egentligen var det här klart i fredags, säger kärnkraftsingenjören Lars-Olov Höglund till Dagens Nyheter. Tsunamimin slog ut dieselaggregaten och sedan var härdsmältan bara fråga om timmar.

Höglund menar att det finns en direkt parallell mellan den pågående katastrofen i Fukushima och olyckan i Forsmark 2006. Det var bara tur att vi inte fick härdsmälta då, menar han.

Det var den 25 juli 2006 som det inträffade en kortslutning i ett av de yttre ställverk som ansluter Forsmark 1 till det nationella stamnätet. De automatiska säkerhetssystemen snabbstoppade då hela reaktorn. Händelsen ledde till att utrustning som är mycket viktig för säkerheten inte fungerade som den skulle.
– Parallellen med Forsmark är solklar. I bägge fallen handlar det om elförsörjningen. Härdsmältorna i Japan är därför inte någon isolerad händelse utan blottlägger bara kärnkraftens sårbarhet, säger Lars-Olov Höglund till DN

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev