Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraftsförespråkare kritiserar Reinfeldts stängda dörr

Publicerad: 23 februari 2012, 09:31

Regeringen stänger dörren för ny kärnkraft när den nobbar Stefan Löfvens (S) energiinvit, menar representanter för industrin.


Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtKärnkraftStefan Löfven

Statsminister Fredrik Reinfeldt stänger dörren för blocköverskridande energisamtal. Hans nej till Stefan Löfven uppfattas som ett bakslag för dem som vill se nybyggd kärnkraft i Sverige.
– Vi tycker självklart att det är synd att man från regeringens sida väljer att inte ens ta reda på vad det skulle kunna leda till om man sätter sig vid ett bord och diskuterar det här, alla partierna tillsammans, säger Lina Palm som är energidirektör på SKGS, basindustriernas energisamarbete, till Ekot.
Hon anser att regeringen därmed också stänger dörren för ny kärnkraft.
– Ja, som det ser ut i dag kommer det inte byggas någon ny kärnkraft därför att man inte har långsiktigheten och de som vill bygga, det vill säga industrin, har inte möjlighet att göra det med den överenskommelse som ligger. Den måste förändras på något sätt, säger Lina Palm till Ekot.

Den nytillträdda S-ledaren
Stefan Löfven har tidigare sagt att han vill se förhandlingar om en blocköverskridande energiuppgörelse. Det har tolkats som att han öppnar för ny kärnkraft, trots Socialdemokraternas kongressbeslut om att kärnkraften ska avvecklas.

Statsministern avfärdade i går sådana förhandlingar.
– Jag tänker inte kalla till förhandlingar med mindre än att det finns förutsättningar att åstadkomma något som möter de förväntningar som finns, säger Reinfeldt till TT.
Han ser inte att Löfvens uttalanden som en öppning för kärnkraften.
– Han har inte sagt någonting. Och Miljöpartiet har helt korrekt beskrivit det som att ingenting har hänt. Det vill säga, d en gamla rödgröna avvecklingspolitiken gäller och ingen har på den rödgröna kanten öppnat för att möjliggöra nyproduktion av kärnkraft, säger Reinfeldt till TT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.