Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraftsindustrin: ”Vi har en säker metod som är färdig att genomföras”

Publicerad: 17 mars 2011, 09:41

Svensk Kärnbränslehantering, SKB, lämnade igår in sin ansökan om slutförvar av svenskt kärnbränsle. Trots massiv kritik, inte minst från forskarhåll, menade bolaget att det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att en slutförvaring i berget är rätt strategi.

Ämnen i artikeln:

SkbGreenpeaceKärnavfall

Runt 7000 sidor blev det till slut – den formella ansökan från SKB. Tanken är att den inom tre till fyra år ska ha resulterat i ett regeringstillstånd för att bygga dels en anläggning i Oskarshamn där Sveriges använda kärnbränsle ska kapslas in, dels ett slutförvar i Forsmark där bränslet sedan ska förvaras för all framtid.

– För oss är det en stor dag, en viktig dag, sade SKB:s vd Claes Thegerström till journalisterna som samlats på den välfyllda presskonferensen.

In i det sista var det oklart var någonstans presskonferensen skulle hållas. Att den förflyttades till ett närliggande hotell berodde förmodligen på att ett tiotal aktivister från Greenpeace sedan tidig morgon protesterade utanför SKB:s huvudkontor. Med en 120 m2 stor banderoll utmed husfasaden ville man synliggöra sin kritik, som enligt organisationens energiexpert Martina Krüger framför allt handlar om att SKB nu försöker pressa igenom en ansökan som i grund och botten baseras på en undermålig metod.

Men enligt Claes Thegerström har man tvärtom varit ytterst noggrann. Det är först nu, efter 30 år av forsknings- och utvecklingsarbete och efter att SKB bidragit till över 100 vetenskapliga doktorsavhandlingar, som bolaget väljer att formellt förorda en lösning.

– Efter mer än tre decenniers forskning har vi en säker metod som är färdig att genomföras, sade Thegerström.

SKB:s vd välkomnade dock en fortsatt debatt, inte minst med de forskare som ser stora problem med slutförvarets långsiktiga säkerhet.

– Vi har haft en bra dialog med de här forskarna och vi fortsätter gärna en konstruktiv dialog. Forskningen tar så klart inte slut i och med detta.

En styrelsemedlem, Anders Wijkman, den ende utan direkta kopplingar till kärnkraftsindustrin, valde dock att lägga ner sin röst när det kom till själva ansökan, just med anledning av den pågående vetenskapliga debatten. Till SVT:s Rapport sa han på onsdagskvällen:

– När olika experter står mot varandra i en sådan här viktig fråga, som har sådana dimensioner, så tycker jag att det hade varit rimligt att titta på det här en gång till och skapa ökad klarhet.

Läs också: Miljöorganisationer: Kärnkraftsindustrin lider av teknologisk inlåsning

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev