Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Kärnkraftskalkylen spricker totalt”

Publicerad: 16 november 2009, 12:18

De brittiska planerna på tio nya kärnkraftverk totalsågas. Ekonomin går inte ihop, menar den amerikanska banken Citigroup.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

De brittiska planerna på tio nya kärnkraftverk döms ut av den amerikanska storbanken Citibank. Den ekonomiska kalkylen håller inte, menar banken som bland annat pekar ut byggkostnaden, kraftpriserna och avvecklingskostnaderna som alltför höga.

Det var i förra veckan som Storbritannien tillkännagav de nya kärnkraftsplanerna. Några av kraftverken planeras börja producera elektricitet redan 2018. Sju av de nya verken planeras till platser där befintliga kraftverk för närvarande finns.

Att något finansiellt stöd till kraftverken inte har presenterats tyder på att den brittiska staten tycks förlita sig på att den privata sektorn ska ta på sig en orimligt stor risk, menar Citibank. Den omfattande utbyggnaden medför fem stora risktaganden. De kritiska momenten är planering, konstruktion, kraftpriser, driftskostnader och avveckling.

Myndigheterna uppges ha försökt minimera riskerna vid planeringsstadiet och även om det är viktigt för utvecklarna för att driva projekt framåt är planeringen det minst riskabla ur ett finansiellt perspektiv, enligt banken.

Enligt Citibank låter de brittiska myndigheterna näringslivet ta den fulla risken för de tre största riskmomenten; konstruktion, kraftpriser och driftskostnader. Det är unikt för Storbritannien, menar banken och hävdar att premisserna inte förekommer någon annanstans i världen. Dessutom kommer sannolikt inga av kraftverken att byggas i Storbritannien med mindre än att staten tar större del av risken. Garanterad finansiering, garanterade lägstapriser på kraft och – eller – avtal om statligt stöd vid driftstopp kan samtliga bli nödvändiga för att byggandet ska bli av, anser Citibank.

De utpekade stora riskfaktorerna, enligt Citbank:

Planeringsfas. Kärnkraft är kontroversiellt och motstånd mot nyetableringar leder ofta till förlängt planeringsarbete. I många länder tar planeringen fem år eller mer i anspråk. Myndighetsåtgärder syftar visserligen till att minimera risken men likväl är planeringsfasen den minst riskabla ur ett finansiellt perspektiv.

Konstruktion. Kostnaden för kärnkraftsel uppskattas av Citibank till mellan 2.500 och 3.500 euro per kilowatt. Ett 1.600 MW-verk kan följaktligen kosta upp till 5,6 miljarder euro. Att kostnaderna ska falla ser Citibank som orimligt medan risken för fördyring anses vara större, inte minst på grund av att byggtiden lätt sticker iväg och dessutom är svår att förutspå. Finländska TVO:s Olkiluoto som drabbats av förseningar anges som ett exempel. Spruckna tidskalkyler förvärrar den ekonomiska situationen för nya krafverk, menar banken.

Kraftpriser. Kärnkraftverk dras med höga fasta kostnader och relativt små rörliga kostnader. Peningflödet och vinsterna är därför extra känsliga för kraftpriserna. Även med låga byggkostnader krävs priser på 65 euro/MW för att nå break-even, en prisnivå som är sällsynt i England enligt Citigroup.

Driftskostnader. De höga fasta kostnaderna gör ett kärnkraftverk känsligt för nedgångar i kraftleveranser till följd av driftstörningar. Ett halvårslångt avbrott kan kosta hundratals miljoner pund, i synnerhet om kraften redan är såld. Riskerna är för stora för ett enskilt projekt, menar Citibank och hävdar ånyo att risken behöver fördelas.

Avveckling/avfall. Kärnkraftverk avsätter pengar för avveckling och kostnader för avfall. Estimaten för dessa kostnader kan slå på flera miljarder pund beroende på ränteläget. De brittiska myndigheterna föreslår att en amerikansk modell – pay-as-you-go – istället används. Modellen skulle innebära att en skatt tas ut per MW levererad elektricitet och är något Citibank ser positivivt på eftersom att de minskar utvecklarens risktagande.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.