Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraftskrisen dag för dag

Publicerad: 16 mars 2011, 16:13

Nu bedömer FN:s atomenergiorgan för första gången situationen i Japan som ”mycket allvarlig”, eftersom tre av reaktorernas kärnor har skadats. Här är händelseloppet dag för dag.

Ämnen i artikeln:

FukushimaJapanKärnkraft

Fredagen den 11 mars
En jordbävning med magnituden 9,0 drabbar Japan. Det är den femte kraftigaste jordbävningen i världen sedan 1900. Skalvet har sitt epicentrum i havet utanför Tohoku, 38 mil nordost om Tokyo. En efterföljande tsunami slår till mot Japans östkust och en tio meter hög flodvåg skapar enorm förödelse i Sendai. Tohoku Electric Power Company meddelar att ett mindre radioaktivt läckage har uppstått vid kärnkraftverket Fukushima 1.

Lördagen den 12 mars
Upp emot 10 000 människor befaras döda i Sendaiområdet, där tsunamin slog till som värst. En explosion inträffar i Fukushima 1:s reaktor 1. Explosionen förstör taket och reaktorenhetens yttre skal, men själva reaktorn är intakt.

Söndagen den 13 mars
Den japanska strålsäkerhetsmyndigheten klassar olyckan vid Fukushima 1 som en fyra på den sjugradiga INES-skalan. För att minska trycket i reaktor 3 tvingas man att släppa ut radioaktiv ånga. Oron för en stor olycka tilltar och boende i närheten av kärnkraftverket börjar evakueras.

Måndagen den 14 mars

En explosion inträffar i Fukushima 1:s reaktor 3, men enligt rapporter ska själva reaktorn ha klarat sig från skador.

Tisdagen den 15 mars
Fukushima 1:s reaktor 2 exploderar och den här gången befarar man att tanken kan ha skadats. En brand utbryter i den avstängda reaktor 4. Olyckan uppgraderas till en sexa på INES-skalan – ett snäpp under maxvärdet (Tjernobyl räknas som en sjua).

Onsdagen den 16 Mars
TEPCO, som äger kärnkraftverket, överväger att släppa borsyra från helikoptrar för att släcka bränderna, men operationen får avbrytas för att den radioaktiva strålningen från kärnreaktorn är för hög. Istället planerar man att sätta in polisens vattenkanoner för att spruta in vatten i kärnkraftverkets bassäng. FN:s atomenergiorgan bedömer för första gången situationen som ”mycket allvarlig”, eftersom tre av reaktorernas kärnor har skadats.

Källor: New Scientist, Strålsäkerhetsmyndigheten, Sveriges Radio, Dagens Nyheter

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev