Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraftsmotståndet växer efter jordbävningen

Publicerad: 14 mars 2011, 09:43

Oron för härdsmältor i Japan har givit förnyad kraft åt debatten kring kärnkraftens säkerhet. Är dagarna för kärnkraft som framtida ren energikälla räknade?

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörJapanJordbävningKärnkraftMiljöteknikTeknik

Reaktor ett vid kärnkraftverket Fukushima 1 exploderade i helgen. Under natten mot måndagen ägde ytterligare en explosion rum, på reaktor 3, som redan nödkyls för att undvika en härdsmälta. På måndagsmorgonen rapporteras nedkylningssystemet på reaktor två ha slutat fungera.

Händelserna i Japan har givit nytt bränsle åt debatten om kärnkraftens säkerhet. Anti-kärnkraftsförespråkare menar att krisen är en påminnelse om faran med kärnkraft, särskilt i områden med så omfattande seismisk aktivit som Japan.

I Tyskland demonstrerade i helgen flera tusen personer mot fjolårets beslut att förlänga kärnkraftsberoendet i landet. Tyskland rev förra året upp beslutet att avveckla kärnkraften senast 2025 och livslängden på landets 17 reaktorer förlängdes med i genomsnitt tolv år. 2040 är det meningen att den sista tyska reaktorn ska kopplas bort.

I Ryssland har en översyn av landets krishanteringssystem för kärnkraft beordrats, enligt AFP. Kinesiska myndigheter uppger att man övervakar utvecklingen noga. Kina genomgår en massiv utbyggnad av kärnkraft för att bland annat åstadkomma stora sänkningar av koldioxidutsläpp. Landet bygger för närvarande 27 nya kärnkraftverk och planerar för ytterligare 50 samt överväger att bygga ytterligare 110, skriver AFP.

Katastrofen är ”uppenbarligen ett markant bakslag för den så kallade nyrenässansen för kärnkraften”, säger den tidigare medlemmen i den amerikanska kärnkraftskommissionen NRC, enligt AFP.

Det finns idag 443 kärnreaktorer i drift världen över, enligt World Nuclear Association. Ytterligare 62 byggs. 158 är beställda och ytterligare 324 stycken föreslås byggas. Bara USA och Frankrike har idag fler kärnkraftsanläggningar än Japan men den asiatiska utvecklingen pekar på en kraftig utveckling. Länder som Malaysia, Thailand och Vietnam planerar för sina första reaktorer. Även Indien har omfattande utbyggnadsplaner liksom Sydkorea som idag får 35 procent av sitt elbehov tillgodosett från kärnkraft. Landet planerar för 12 nya reaktorer under de kommande 14 åren.

Händelserna i Japan väntas påverka utbygggnadsbeslut världen över, menar Mark Hibbs, kärnkraftsexpert vid Carnegie Endowment for International Peace, till AFP.

– Det vore förhastat att säga att det här snöper kärnkraften i världen. Men det kommer att bli svårt för myndigheter att etablera nya kärnkraftsprogram i nya länder till följd av rädslan för jordbävningar. Oavsett om oron kan bekräftas vetenskapligt kommer politiken kring nybyggnation av kärnkraft att bli mycket svårare, säger Hibbs till AFP.

Samtidigt menar kärnkraftsförespråkare att de japanska anläggningarna visat prov på extrem tålighet. Jordbävningen i Japan var den värsta hittills i landet och en av de tio kraftigaste uppmätta i världen. Dessutom har ett land som Japan få alternativ till kärnkraften.

– I slutänden måste du fråga dig själv: Vill du uppnå en nollrisk för olyckshändeser vid kärnkraftverk. Om du vill det har du inga kärnkraftverk och du tvingas importera mer olja från Mellanöstern, och det är också farligt på många sätt, säger Robert Dujarric på Temple University Japan, till AFP.

Problemen vid Fukushima säger inte nödvändigtvis att det var fel att bygga anläggningen där. De säger bara att jordbävningen som inträffat var häpnadsväckande kraftig.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev