Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraftsolyckan – snäppet under Tjernobyl

Publicerad: 15 mars 2011, 13:53

Efter en brand i Fukushima 1:s reaktor 4 och en ny explosion i reaktor 2 i natt så uppgraderas kärnkraftsolyckan i Japan till nivå 6 på den 7-gradiga INES-skalan. Det är snäppet under Tjernobylolyckan, konstaterar SR Ekot.

Ämnen i artikeln:

JapanKärnkraft

I natt svensk tid (tidig morgon lokal tid) ägde en tredje explosion rum i reaktor 2 på Fukushima 1, kärnkraftverket som skadats av jordbävningen och tsunamin i Japan. Explosionen skedde till skillnad från de tidigare inuti själva reaktorn, nära bränslestavarna och kylanläggningen, rapporterar CNN.

Strax efter midnatt varnade den japanska regeringen för att det finns risk för ett allvarligt radioaktivt utsläpp och började för första gången att evakuera delar av kärnkraftsverkets personal. Vid 03:00 svensk tid rapporterades att alla kärnkraftverkets arbetare är evakuerade, bortsett från det femtiotal som arbetar med att få igång kylningen.

Strax därefter meddelades det att en brand brutit ut i reaktor 4, som innehåller använt kärnbränsle, vilket har lett till avsevärt högre strålningsnivåer. Japans premiärminister Naoto Kan sade i ett tv-sänt tal att branden nu är det största hotet för kärnkraftsanläggningen.

Radioaktivitet på 400 millisievert per timme har uppmätts i direkt anslutning till kärnkraftverket. Så höga stråldoser kan orsaka strålsjuka hos människor på bara några timmar, rapporterar Sveriges Radio.

Olyckan betraktas nu som en sexa på den sjugradiga INES-skalan. En sjua innebär en mycket allvarlig incident, i klass med Tjernobylolyckan 1986.

– Senare görs en slutgiltig bedömning av olyckan i Fukushima, och då kan den komma att bli uppgraderad till nivå sju. Skalan fungerar enligt samma princip som Richterskalan, för varje steg ökar strålriskerna tio gånger, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, till SR Ekot.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev