Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kärnkraftverket i Oskarshamn under särskild tillsyn

Publicerad: 20 december 2012, 11:07

Säkerhetsproblem vid kärnkraftverket i Oskarshamn gör att Strålsäkerhetsmyndigheten beslutat att sätta det under särskild tillsyn.


OKG har inte lyckats komma tillrätta med de problem som Strålsäkerhetsmyndigheten pekat ut, bland annat brister i säkerheten. Detta trots att kärnkraftverket har haft åratal på sig. Idag beslutade Strålsäkerhetsmyndigheten att ge kärnkraftverket särskilda villkor – dessutom sätter man verksamheten under särskil tillsyn. Det rapporterar SR Ekot.
– OKG har problem inom flera områden när det gäller säkerhetsarbetet, problem som delvis bottnar i brister avseende ledning, styrning och egenkontroll. Det gör att vi är tvungna att agera, säger SSM:s enhetschef Leif Karlsson till Ekot

Problemen anses däremot inte vara så allvarliga att SSM ifrågasätter fortsatt drift av OKG:s reaktorer. Ekot frågar OKG:s vd Johan Svenningsson om han håller med SSM om att man har säkerhetsbriser.
– Vi har sett och rapporterat tidigare när vi haft avsteg från våra rutiner, som rapporterats tidigare här i somras, och sett att det finns förstärkningar och förbättringar i våra rutiner och där har vi då startat upp ett stort arbete själva kring det här. Så därför ser vi att det finns ett antal förbättringsmöjligheter, så det håller vi med om, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.