Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kärnreaktor ska ge ström på Mars

Publicerad: 20 Augusti 2009, 06:05

Idén är inte ny. Men nu ger tester hopp om fissionsreaktorer på Mars eller månen.


Nasa och amerikanska Department of Energy har utfört tester som kan leda till utvecklingen av en fissionsreaktor för placering i rymden, exempelvis Mars eller månen, skriver MIT Technology Review.

Kärnkraft i rymden kan producera kraft kontinuerligt, till skillnad från exempelvis solceller. Kontinuerlig kraftförsörjning är nödvändig för livsuppehållande system, för att ladda fordon och för att söka resurser, skriver tidningen. Ska solkraft användas fordras exempelvis batterier, något som innebär extra vikt.

Idén med reaktorer i rymden har funnits sedan 50-talet då kärnreaktorn övervägdes för framdrift av rymdfarkoster i projektet Orion. På 60-talet utvecklades farkoster i projektet Snap, System for Nuclear Auxiliary Power, men bland annat oro kring säkerheten satte stopp för utvecklingen.

Nu har utvecklingen nått längre och i projektet Fission Surface Power, startat på Nasa 2006, utreds möjligheten att använda små reaktorer på andra planeter. Oro för säkerheten finns fortfarande men Nasa menar att den är obefogad, reaktorerna ska byggs säkert och är tänkta att placeras så långt från astronauter att de inte utsätts för någon strålningsrisk.

De senaste testerna bygger på ett system med en reaktor och en Stirlingmotor med kapacitet att generera 40 kW elektricitet. Värmen från reaktorn leds till Stirlingmotorn via en blandning av natrium och kalium, en metod som tidigare använts för att leda värme från reaktorer, men inte till en Stirlingmotor, enligt Nasa. Under testerna genererades 2,3 kW kontinuerligt.

– De är väldigt effektiva och robusta och vi tror att de klarar sig i åtta år utan tillsyn, säger Lee Mason på Nasa till tidningen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.