Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Karolina Skog blir ny miljöminister och Lövin tar över klimatpolitiken

Publicerad: 25 maj 2016, 09:14

Malmös tidigare kommunalråd Karolina Skog blir ny miljöminister medan Isabella Lövin får kombinerat ansvar för internationell utveckling och klimat.


Ämnen i artikeln:

Isabella LövinKarolina Skog

Statsminister Stefan Löfven (S) väljer att dela upp ansvaret för klimat och miljö på två ministrar, det stod klart strax före lunch i dag då regeringsombildningen presenterades under en pressträff.

Ny miljöminister blir Karolina Skog (MP), tidigare kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service i Malmö stad. Hon blir samtidigt chef för miljö- och energidepartementet.
– Karolina Skogs erfarenhet av ett resultatorienterat kommunalt arbete visar att ett offensivt miljöarbete skapar utveckling och fler arbetstillfällen. Hon har gjort sig känd för att vara en visionär realist, säger Stefan Lövfen.

Karolina Skog tar även över ansvaret för de så kallade stadsmiljöavtalen, pengar till landsting och kommuner för hållbara transporter och fler bostäder, från bostadsministern. Hon får även i uppdrag att genomföra Stefan Löfvens vision om gröna beredskapsjobb, enklare arbeten inom bland annat jord- och skogsbruk för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

Isabella Lövin (MP) får en ny roll som minister för internationell utvecklingssamarbete och klimat och blir samtidigt vice statsminister med fortsatt placering på utrikesdepartementet. Ny bostads- och digitaliseringsminister blir Peter Eriksson (MP), fram tills nu EU-parlamentariker. Framtidsminister Kristina Persson (S) som bland annat drivit analysgrupper med fokus på miljö och hållbarhet lämnar sitt uppdrag. Ann Linde (S), tidigare statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman, blir EU- och handelsminister.

Nya miljöministern Karolina Skog pekar på att hon har samarbetat socialdemokrater under tio år i Sveriges tredje största stad Malmö. Det har inneburit både kompromisser och breda allianser.
– Vi har jobbat för att göra det enkelt för invånarna att göra klimatsmarta val i vardagen. Jag ser fram emot att öka takten i att uppnå Sveriges 16 miljömål och jag kommer till ett mycket väl dukat bord. Jag kommer också att öka arbetet med hållbar stadsbyggnad utifrån den här nivån. Det blir en bra plattform för att skapa allianser med näringslivet, säger Karolina Skog.

Isabella Lövin sa under pressträffen att det är dags att skapa en samlad agenda för utveckling och hållbarhet.
– Vi står i dag inför ett antal stora utmaningar, klimat, krig och konflikter och bristande jämställdhet. Vi måste ta oss an de här utmaningarna på ett samlat sätt. Vi kan inte ha en agenda för varje område utan vi måste ha en och samma agenda för hållbarhet och utveckling, säger hon.

Läs Aktuell Hållbarhets intervju med Karolina Skog.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.