Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kartläggning: här är de svenska makthavarna i EU

Publicerad: 3 november 2015, 05:00

En stor del av den svenska miljö- och hållbarhetspolitiken skapas i Bryssel inom ramarna för EU-gemenskapen. I dessa EU-kvarter skapas i praktiken stora delar av framtidens politik. Miljöaktuellt har kartlagt de tongivande svenska ”gröna” politikerna, tjänstemännen och lobbyisterna i Bryssel.


Här hittar du listan över de svenska makthavarna som har mycket att säga till om i EU.

Här hittar du listan över de tunga svenska lobbyisterna som påverkar EU:s miljöpolitik.

Här hittar du listan över de svenska tjänstemännen som jobbar med miljöpolitiken i EU.

Rue de la Loi är en av Bryssels mest trafikerade vägar. Enkelriktad i fyra filer susar den upp som en fortsättning på unionsgrundaren Schumans rondell. På ena sidan gatan tronar Berlaymont, där kommissionens högsta ledning i olika kluster sitter med sina stödjande kabinetter. På andra sidan lagens väg trängs snart Europeiska rådets nya skrytbygge med ministerrådets dito och bildar ett pulserande politiskt mecka.
Den som vill ta cykeln rekommenderas munskydd i dessa kvarter eftersom det är fullproppat med bilar som kryper fram. Det är också fullproppat av andra viktiga byggen, som exempelvis EU:s utrikeschefs relativt nya kontor snett över gatan från Berlaymont.
I samma byggnad sitter svenske Joakim Bogdanoff som är representant för de svenska energibolagen och fjärrvärmeverken.
– Vi sitter här tillsammans med danska energisamarbetet. Men vi planerar också att knacka ner en vägg och skapa ett nordiskt samlingskontor med norrmännen och finnarna som vi delar mycket åsikter med, säger Joakim Bogdanoff och fortsätter:
–  Men den svåraste uppgiften är egentligen att inte vara så svensk här. Att inte falla in i att man har de bästa ambitionsnivåerna och lösningarna, utan att försöka vara lite mer ödmjuk och tänka på att sätta in frågor i en europeisk kontext.

maktens-kvarter-1

Klicka på bilden för att se en stor version av kartan.

Vid klimattoppens sida
Under sina sex år i Bryssel har Joakim hunnit skaka hand med de flesta i energisvängen. De svenskar som stötts på har sedan samlats i ett energinätverk. En av dem som får inbjudan till träffarna är Pierre Schellekens, vice kabinettschef för energi- och klimatkommissionären Miguel Arias Cañete som huserar i Berlaymonts åttonde byggnad. Pierre har nyligen återvänt till Bryssel efter att ha varit EU-kommissionens Stockholmschef.
– Vi som är EU-tjänstemän i grunden är upplyfta här till den politiska ledningen under en kort period för att stötta kommissionären i dennes arbete. Sen kommer vi sannolikt att gå tillbaka till tjänstegrenarna, säger Pierre Schellekens.
Under vardagen innebär detta att Pierre jobbar med att samordna det arbete som sker i kommissionärernas generaldirektorat, som går att likställa med en blandning av svenska departement och myndigheter. Det finns även ett fokus på att förbereda Cañetes positioner. Både internt inom kommissionärsfamiljen, det så kallade kollegiet, men också externt i exempelvis tal.
– Det Cañete säger och det han tycker förbereds av oss i kabinettet. Men mycket förbereds av honom själv också, för det är en politiker med väldigt tydliga synpunkter, säger Schellekens.

”Ett under att det går att enas”
Men förberedelserna pågår också mellan kommissionärernas kabinett. Catrine Norrgård är den som Pierre ska gå till när han vill diskutera handelspolitiska kopplingar.
Tre våningar ovanför Cañetes kontor i Berlaymont håller Cecilia Malmströms kabinett hus och där har Norrgård ansvar för miljöfrågorna i handelsportföljen.
– Det är så många inblandade så ibland känns det som ett under att det går att enas. Man får alltid göra en kompromiss där vi får ta hänsyn till industri- och miljöintressen. Sen får vi göra en avvägning för majoriteten i ministerrådet och i parlamentet, säger Norrgård, som med folkpartistisk bakgrund följt Malmström även under hennes tid som EU-parlamentariker.
Hur jobbar du för att nå fram med förslagen?
– Tugget den här mandatperioden är ”tillväxt och jobb”. Kan man visa med underlag att det man föreslår på miljöområdet leder till just det så är det lugnare. Det klassiska som folk tänker annars är att miljölagstiftning leder till mer byråkrati och därmed färre jobb. Vi får arbeta på att visa att en tillväxt kommer att ske i den gröna sektorn med förslagen och repetera det för att nå framgång.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.