Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kasserad mobil skvallrar om ägaren

Publicerad: 23 Februari 2009, 08:30

Hela 99 procent av de mobiltelefoner som lämnas in för återvinning innehåller spår av den tidigare ägaren. I värsta fall kan följden bli att någon kommer över dina bankuppgifter eller konfidentiella e-postmeddelanden.


När Storbritanniens största återvinnare av mobiltelefoner undersökte 2000 slumpvis utvalda telefoner i december förra året upptäckte man att drygt 99 procent innehöll spår från den tidigare ägaren. Kontaktuppgifter, e-postmeddelanden och infomation om bankaffärer var de vanligast förekommande fynden enligt webbplatsen Earth 911. En del moderna mobiltelefoner är försedda med fullfjädrade webbläsare och då kan i värsta fall dina inloggningsuppgifter till olika webbtjänster finnas lagrade i dessa.

Om det är okunskap, rent slarv eller kanske en kombination av de båda som ligger bakom kan vi bara spekulera i. Men med tanke på hur ofta vi byter mobiltelefon numera kan det vara värt att lägga lite tid på att rensa minnet innan man lämnar ifrån sig luren.

Exakt hur du ska gå till väga för att rensa en mobiltelefon från allt innehåll beror på tillverkare och modell, men kom ihåg att det inte räcker med att avlägsna sim-kortet och ett eventuellt minneskort – en hel del information kan även finnas lagrad i telefonens interna minne.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.