Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Katastrofen i Fukushima påverkar svenskt säkerhetsarbete

Publicerad: 30 mars 2011, 12:08

Strålsäkerhetsmyndigheten och kärnkraftsindustrin möttes i dag för att diskutera säkerhetsarbetet vid de svenska kärnkraftverken. Problemen i Japan har fört med sig att samtliga 143 reaktorer i EU måste stresstestas.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftSsmStrålsäkerhetsmyndigheten

– Vi börjar arbetet redan nu, sade Ann-Louise Eksborg, generaldirektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Även om vi ännu inte kan dra alla slutsatser av Fukushima.

Foto: Anders Hellberg

EU-kommissionen har
begärt att samtliga kärnkraftverk i EU ska genomföra så kallade stresstester. Fortfarande är det oklart exakt vad uppdraget innebär, men enligt SSM handlar det om analyser av möjligheten för kärnkraftsanläggningarna att stå emot påfrestningar, till exempel terrorattentat, som de ursprungligen inte är konstruerade för att klara.

– SSM vill vara proaktiva och redan nu påbörja den här analysen. Till exempel vad vi anser vara viktiga parametrar att titta på just ur ett svenskt perspektiv.

I sommar kommer EU med instruktioner för hur stresstesterna ska gå till. Därefter får kärnkraftsbolagen några månader på sig att genomföra arbetet innan SSM påbörjar sin utvärdering. Rapporterar tillbaka till EU förväntas SSM göra vid årsskiftet.

En av tankarna med stresstesterna är, enligt Ann-Louise Eksborg, att ingen framöver vid en eventuell olycka ska kunna försvara sig med att ”just det tänkte vi inte på”.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev