Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Katastrofsiffor: Här är värmepumparna som rasar mest

Publicerad: 28 juni 2011, 06:11

Antalet värmepumpar som går sönder ökar lavinartat. Skadebilden är ”exceptionellt dålig” och antalet trasiga pumpar ökade med 66 procent under 2009.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Under 2009 ökade antalet anmälningar av trasiga värmepumpar till svenska försäkringsbolag med 66 procent jämfört med 2008. Det uppger Folksam som för statistik över skadebilden. ”Skadebilden för 2009 är exceptionellt dålig”, skriver försäkringsbolaget i en kommentar till siffrorna. Sammanlagt har 62 000 pumpar felanmälts under året.

20 procent av svenska småhus har värmepump och under perioden 1999 till 2009 uppskattar Folksam kostnaderna för självrisk och avskrivningar för ägarna till mellan 250 och 300 miljoner kronor. För försäkringsbolagen uppgår kostnaderna för perioden till 630 miljoner kronor.

De många skadorna beror på att tillverkarna väljer billiga komponenter i pumparna framför kvalitet, enligt Folksam.

– Det är en orimligt hög andel skador för så pass dyra, och många gånger nya produkter, som beror på att tillverkarna gör avkall på kvaliteten. Av statistiken kan man utläsa att flera produkter har seriefel. Jakten på billiga komponenter är en viktig anledning till att kvaliteten är så pass dålig. Det är dags för branschen att ta sitt ansvar och prioritera kvalitet framför undermåliga komponenter, säger Jan Snaar, miljöchef Folksam, i en kommentar.

Sämst är siffrorna för luft/vattenvärmepumpar. Där har skadorna ökat med 92 procent under 2009.

Den usla statistiken kan inte förklaras med en försäljningsökning, enligt Folksam som hänvisar till att ökningen inte är i paritet med skadeökningen.

När det gäller luft-luftvärmepumpar hamnar IVT:s värmepump Nordic Inverter högst upp i skadestatistiken med 1 020 anmälda skador. I 668 fall har felen gällt fläkten medan kompressorn i 72 fall gått sönder. Panasonic hamnar på listans andra och tredje plats med modellen E9 och 752 skador samt E12 med 352 skador.

När det gäller frånluftsvärmepumpar är IVT åter högst i skadelistan med 736 skador på modellen 490. Här har 92 av skadorna gällt kompressorn. Nibe Fighter 310P hamnar på andra plats med 532 skador varav 284 gäller kompressorn. IVT 480 och IVT 495 Twin hamnar på tredje och fjärde plats med 140 respektive 116 skador.

Läs statistiken för samtliga pumptyper här.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.