Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Kattegatt behöver mer – inte mindre – skydd”

Publicerad: 12 maj 2016, 03:58

DEBATT Det vore ett stort nederlag för både för det marina ekosystemet och för den marina förvaltningen om det fiskefria området i Kattegatt öppnas upp för bottentrålning, skriver Mårten Wallberg, vice ordförande på Naturskyddsföreningen.


Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Just nu omförhandlas det dansk-svenska avtal som skyddar ett av Kattegatts viktigaste torsklekområden från bottentrålning och höga bifångster. Ett av delområdena som varit helt stängt från bottentrålning har efter sju år återhämtat sig så pass bra att Skånes och Hallands länsstyrelser bedömer det som mycket skyddsvärt, inte bara för torsken utan också för andra höga biologiska värdena knutna till botten. Därför pågår nu arbete med att försöka skapa ett mer långsiktigt skydd för området.

Samtidigt hotas området genom regeringens förhandlingar med Danmark att öppna upp för bottentrålning igen. Naturskyddsföreningen anser att detta vore ett stort nederlag både för det marina ekosystemet och för den marina förvaltningen.

Torsken i Kattegatt är fortsatt starkt hotad och de flesta av de kustlekande bestånden är helt utslagna. I ett försök att skydda ett av de viktigaste lekområdena för torsk enades Danmark och Sveriges förra regering 2009 om att etablera ett torskfredningsområde nära Sveriges kust. Området delades upp i delområden med olika skydd. Bara ett av dem stängdes helt för fiske inklusive bottentrålning, i de andra finns begränsningar i fisketid och redskapsanvändning.

Sedan några år pågår förhandlingar mellan Danmark och Sverige för ett stärka avtalets skydd för den alltjämt hotade torsken. I förhandlingarna finns krav på bättre utselektering av torsk i de bottentrålare som används för havskräfta i hela Kattegatt, vilket Naturskyddsföreningen givetvis välkomnar. Men det finns också långtgående planer på att öppna upp det i dag helt stängda delområdet för bottentrålning igen. Detta trots att undersökningar visat att området är på väg att återhämta sig från den ständiga störning som bottentrålning utgör. Många av de långlivade bottenlevande djur som slås ut av bottentrålning, som till exempel sjöpennor och cylinderrosor, har kommit tillbaka vilket i sin tur ger tredimensionella strukturer på botten som är viktiga för lek- och födosök för många fiskar.

Länsstyrelserna har därför inlett en process för att göra om området till ett marint reservat med avsikten att hålla området fortsatt skyddat från destruktivt fiske. Regeringen visade också i höstas sitt stöd för detta arbete genom att ge Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att undersöka området.

Naturskyddsföreningen ifrågasätter därför varför regeringen i detta känsliga läge skulle acceptera att öppna upp det helt stängda delområdet för bottentrålning. Då kastar den ju bokstavligen sju års investering i sjön och förlorar möjligheten att visa att hållbart fiske och marint skydd kan och bör gå hand i hand.

Vi uppmanar i stället regeringen att argumentera för att ett fortsatt starkt skydd kommer att gynna danska fiskare eftersom ett intakt ekosystem kan försörja en större mängd fisk. Den kan också hänvisa till det faktum att Sverige är långt från att nå det internationella kravet på tio procent skydd av marina områden och framhålla att detta område sannolikt kommer att bli en viktig pusselbit för att nå det. Alla EU:s medlemsländer har dessutom en gemensam skyldighet att se till att våra havsområden har god ekologisk status och rimligen borde medlemsländerna och i synnerhet goda grannar stödja varandra för att nå detta mål, inte motarbeta varandra.

Naturskyddsföreningen vill att Sveriges regering ska förvalta våra hav utan att separera näring från miljöintressen och på riktigt förvalta fisket med ekosystemets bärkraftighet som bas. Vi önskar se en regering som förstår att skydd av marina miljöer gynnar produktionen av marina resurser och svenskt fiske. Och som arbetar för mer skydd av Kattegatts unika marina miljöer – inte mindre.

Mårten Wallberg, vice ordförande, Naturskyddsföreningen

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.