måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kavajförbud i Bangladesh ska spara

Publicerad: 3 september 2009, 07:23

Vilket är ett fattigt lands största plåga i den moderna världen? Luftkonditionering. Och korruption.


Bangladesh premiärminister Hasina har bestämt att alla manliga statstjänstemän ska sluta använda kavaj och slips för att spara el genom att man på så sätt inte svettas så mycket i Bangladesh heta klimat och därför kan minska användningen av luftkonditioneringsaggregat. Regeringen ämnar också försöka få privatföretagen att göra detsamma.

I Bangladesh har man dagliga elavbrott eftersom elverken inte klarar av att förse landet med tillräckligt mycket energi.

Shejk Hasina har beordrat statstjänstemännen att göra mera för att spara energi, varför även landets klädregler skrivs om. Inte heller ministrarna förväntas längre bära kavaj och slips. Mellan mars och november ska man istället ha vanliga byxor och skjorta och den senare ska inte behöva stoppas ned i de förra.

Som resultat av detta ska alla luftkonditionerar stängas av om utetemperaturen understiger 24 grader Celsius.

Som synes är medeltemperaturn sällan under 24 grader (grovt streck) så påbudet kommer inte att få mycket betydelse.

Dessutom införde man sommartid i juni och ställde fram klockorna en timme för att ytterligare minska energiförbrukningen.

Fast förmodligen kommer det inte att hjälpa särskilt mycket. Det egentliga problemet är naturligtvis den underdimensionerade infrastrukturen. Regeringen har meddelat att man tänker lägga ut 6 miljarder dollar på nya kraftverk som ska drivas av privatföretag, eftersom de nuvarande kraftverken som sköts av staten inte klarar den stora befolkningen i Bangladesh, och ekonomins tillväxt som är hela 6 procent per år. Eventuellt är det läge att göra något åt korruptionen inom energisektorn också, innan man får ordning på problemet.

Helt bortsett från att landet håller på att översvämmas. Bangladesh ligger så lågt och saknar helt skyddsbarriärer längs kusten, så att om havsnivån stiger en meter (och det gör den ibland, särskilt när det blåser) kommer 15-20% av landets areal att dränkas. På detta område bor cirka 20 miljoner människor.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev