Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KD-politiker vill stoppa stödet till vindkraften

Publicerad: 19 april 2013, 08:30

I en debattartikel argumenterar fem kristdemokratiska kommunpolitiker för att stoppa subventionerna till vindkraften. Att ersätta elproduktion som ger stora skatteintäkter med subventionerad, olönsam elproduktion är oklok politik menar artikelförfattarna.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaVindkraft

I en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterar kristdemokratiska kommunpolitiker från Uppsala, Halmstad, Uddevalla, Knivsta och Nordmaling för att ta bort subventionerna från vindkraften.

Kristdemokraterna skriver att den kärnkraft och vattenkraft som producerar 90 procent av Sveriges el årligen drar in åtta miljarder i direkta skatter. Att ersätta denna lönsamma elproduktion med olönsam vindkraft är oklokt menar kommunpolitikerna. De hänvisar till Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott som menar att vindkraften, trots höga subventioner, ger tveksam klimatnytta.

Kristdemokraterna skriver att Sverige har lyckats bygga ett elproduktionssystem som både har rekordlåga koldioxidutsläpp och låga priser. Det senare har enligt artikelförfattarna varit helt avgörande för den konkurrensutsatta elintensiva industrin, dessutom har villaolja nästan helt kunnat fasas ut.

Artikelförfattarna tycker att det är fel att stora resurser läggs på vindkraft när exempelvis järnvägen skriker efter investeringar. Man menar också att det är orättvist att den elberoende landsbygden betalar mest för subventioner som går till bio-eldad elproduktion i fjärrvärmeanläggningar som också värmer städerna.

Enligt Kristdemokraterna drabbas den elintensiva industrin hårt när elpriserna går upp. Konsekvensen kan bli att industrin flyttar till länder där elen är billigare och inte sällan kommer från fossila bränslen.
Istället för subventionerad elproduktion bör man satsa på att få ner koldioxidutsläppen inom transportsektorn menar de kristdemokratiska kommunalråden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.