Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

KDU: Svårt att argumentera för att staten ska driva kolkraftverk

Publicerad: 8 juli 2011, 14:22

Utvecklingen på miljöteknikområdet kommer att gå hand i hand med den ekonomiska utvecklingen. Det menar Aron Modig, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.


Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Foto: Simon Olsson

Namn: Aron Modig
Ålder: 25 år
Ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet sedan juni 2011

− Sverige framför allt, men också EU, har ett ansvar att gå före. Vi har trots allt helt andra förutsättningar jämfört med större delen av världens övriga länder. Det är svårt att med trovärdighet ställa krav på andra när man inte gör så gott man kan själv. För att komma framåt måste någon föregå med gott exempel och gå först. Någon måste hela tiden ligga före utvecklingsmässigt, våga satsa på forskning och ny teknik.

För Aron Modig var Kristdemokraterna inget självklart politiskt val. När han började engagera sig visste han att han tillhörde den borgerliga sidan. Men det var under tiden som han gick i en kristen gymnasieskola, utan att ha haft en kristen bakgrund själv, som många av hans idéer formades vilket gjorde att KDU till slut framstod som ett ganska naturligt val, just på grund av värderingarna.

− Som politiskt parti är det klart att KD måste ha en seriös politik på alla områden, inte minst miljöpolitiken. Men ett politiskt parti kan dock inte synas i alla frågor. Nu kommer folk inom mitt parti säkert att bli arga, men jag tycker inte att kristdemokraterna ska ha miljö som profilfråga. Om man talar om att man ska ha två, tre profilfrågor så tycker inte jag att KD ska ha miljö som en av dem. Bättre då att fokusera på familjepolitik, rättspolitiska frågor, frågor som rör civilt samhälle, ideell sektor. Det är områden där vi kommer in med någonting som inte finns på samma sätt inom andra partier i svensk politik.

På miljöområdet är det ändå energiöverenskommelsen som Aron ser som en av de allra viktigaste framgångarna för alliansen. Även om han menar att kärnkraften inte är någon optimal energikälla, eftersom det finns stora risker, så menar han att vi måste ha den här och nu.

− Man måste se på det här på ett realistiskt sätt och vad är då alternativet till kärnkraften. Hade alternativet varit att så fort vi stängde ner alla reaktorer i Sverige så ploppar det upp vindkraft och solkraftenergi från ingenstans, då är det klart att vi hade tryckt på stoppknappen direkt. Men nu är inte verkligheten den, utan nu är verkligheten den att kärnkraften skulle ersättas med annan energi som är sämre för klimatet. Och då menar jag att vi behöver kärnkraften till dess att vi kan ersätta den med någonting som är bättre. Det enda realistiska sättet att se på det är att det kommer att dröja, det är ett faktum och därför är den här överenskommelsen nödvändig.

Aron Modig tog examen i ekonomi för lite drygt ett år sedan. Ekonomi, arbetsmarknad, skola och utbildning hör till hans största intresseområden, men miljön är förstås viktig. Som ekonom ser han att utvecklingen på miljöteknikområdet går hand i hand med den ekonomiska utvecklingen. Politiken måste samtidigt få göra ingrepp i ekonomin för att styra bort från beteenden som är skadliga för miljön, mot det som är fördelaktigt.

− Staten ska dra upp riktlinjer och syssla med sådant som ingen annan kan göra. Se till att vi har lag och ordning i landet, säkra infrastrukturen, som vägar, järnvägar och liknande. Att till exempel driva kolkraft är däremot svårt att argumentera för.

En möjlighet som Aron själv argumenterar för är att sälja Vattenfall och andra statliga bolag och använda pengarna till infrastruktursatsningar i form av järnvägar och snabbtåg. Regeringen har som ambition att betala av på statsskulden. Men frågan är om det inte är smartare, menar Aron, att i det här läget använda en del av överskottet i statsfinanserna, samt att använda de pengar man får in när man säljer statliga bolag till att just satsa på infrastrukturen.

− Om flyget är ett klimatproblem måste man konkurrera ut flyget. Tåg fungerar inte i dag, det tar för lång tid och det är för dyrt att resa. Detta måste vi ändra på. Inrikes Stockholm – Göteborg, man ska inte behöva flyga den sträckan. Det är hög tid att sätta igång bygget av snabbtåg. Det vore framåtblickande, det vore att bygga för kommande generationer.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.