Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Keelingkurvan klättrar till ny rekordnivå

Publicerad: 6 maj 2019, 08:28

Foto: Källa: Scripps Institution of Oceanography SIO

Halten av växthusgaser i atmosfären fortsätter klättra uppåt. I dagarna registrerades dagliga mätvärden om 415 ppm koldioxid i atmosfären vid mätstationen i Mauna Loa, vilket visar på en ökning med 100 ppm sedan de första mätningarna år 1958.


Mätningar av den globala halten av koldioxid i atmosfären har i dagarna registrerats över 415 ppm, parts per million, vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii. Det är den högsta nivån som någonsin har registrerats vid mätstationen.

Mätvärdena vid Mauna Loa ligger till grund för den välkända Keelingkurvan som visar på utvecklingen för halten av koldioxid i atmosfären. Det finns data över koldioxidhalten i atmosfären längre tillbaka i tiden men för denna har andra källor använts, bland annat genom iskärnor som har borrats Antarktis.

Nivån om 415 ppm innebär också att koldioxidhalten i atmosfären för första gången har tangerat en ökning om 100 ppm från det att mätningarna vid Mauna Loa startade. Det första månadsvärdet som registrerats i Keelingkurvan, från mars 1958, ligger på drygt 315 ppm.

I maj 2013 passerade mätningarna vid Mauna Loa 400 ppm för första gången, vilket då sågs som ett symboliskt märke. Men mätningarna fortsätter registrera rekordhöga värden och analyser har visat på en accelererande ökning under senare år.

Maj månad är emellertid den tid på året då den globala halten av koldioxid är som högst i atmosfären. De säsongsmässiga variationerna av koldioxidhalten är en av de stora upptäckterna som Dave Keeling, upphovsmannen till Mauna Loa, fann när han inledde mätningarna av Keelingkurvan.

Greta Thunberg har i flera intervjuer nämnt Keelingkurvan och dess utveckling.
”Om jag skulle fråga folk vad är Keelingkurvan skulle de inte veta vad det är”, sade Greta Thunberg under en uppmärksammad intervju med Fredrik Skavlan, som satt som ett frågetecken när kurvan kom på tal.

I IPCC:s senaste syntesrapport som släpptes 2014 framgår att halten av koldioxid i atmosfären inte bör överstiga 450 ppm år 2100 för att vi ”sannolikt” ska ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader.

En del forskare menar att vi inte bör överstiga 350 ppm för att hålla den globala uppvärmningen på en säker nivå, vilket Greta Thunberg brukar hänvisa till. Nivån om 350 ppm överskreds redan år 1987.

Nyligen beslutade The Guardian att tidningen skulle börja redovisa utsläppsstatistik från Mauna Loa i anslutning till sina väderprognoser, med syfta att uppmärksamma läsarna om människans påverkan på klimatet.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.