Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemikalie kan försvaga effekt av vaccinering

Publicerad: 25 januari 2012, 11:11

PFC kan försvaga immunförsvaret, visar ny forskning.


Höga halter av PFC (Perfluorinated compounds) i blodet medför tre gånger högre risk att vaccinering misslyckas, visar en studie som publiceras i tidskriften Journal of the American Medical Association. Det gäller till exempel stelkrampsvaccin.

Studien har gjorts på data från 587 färöiska barn som behandlats mellan 1999 och 2001. Femåriga barn med fördubblade PFC-halter hade hälften så många antikroppar jämfört med kontrollgruppen – och löpte tre gånger större risk att få ett otillräckligt immunförsvar vid sju års ålder.

Vaccinets svagare verkan hos barn med höga PFC-halter kan betyda att de skadar immunsystemet, säger epidemiolog Philippe Grandjean, vid Harvard School of Public Health i Boston till tidskriften Nature. Tidigare forskning har visat att PCB-föreningar (polychlorinated biphenyls) kan skada immunsystemen

”PFC-effekten var mycket starkare än den vi sett från PCBs” säger Philippe Grandjean.

PFCs är en grupp fluorerade föreningar som används i bland annat livsmedelsförpackningar och inom industrin. De är seglivade och svåra att bryta ned och kan spåras hos människor och djur i alla möjliga miljöer.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.