Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemikaliediskussionen blossar upp – upprop för tuffare tag

Publicerad: 9 oktober 2014, 09:57

Kemikaliediskussionen har blossat upp rejält i veckan med krav på skarpare lagstiftning. Men i nuläget kan inte klimat- och miljöminister Åsa Romson säga vilka kemikalier som är högprio för nya regeringen.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonKemikalieinspektionenMiljöaktuelltNaturskyddsföreningenStefan Löfven

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 9 oktober.

”Nu finns en unik chans för alla de partier som i valrörelsen pratade om att minska vår utsatthet för hormonstörande kemikalier”, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och chefen för miljögifter Ulrika Dahl i en debattartikel på SvD brännpunkt från i onsdags. De pekar på den statliga utredning om bisfenol A som kommer snart och en färsk forskningssammanställning som visar att andra bisfenoler kan vara minst lika farliga. Därför argumenterar de nu för att förbjuda hela ”bisfenolalfabetet” och att börja med material som kommer i kontakt med livsmedel, ett steg som Frankrike redan har tagit. I artikeln tar de också upp det internationella kemikaliesekretariatet Chemsec, där Naturskyddsföreningen är med, och dess Sin-lista som igår släpptes i en uppdaterad version. Listan innehåller ämnen som är särskilt farliga i EU:s Reachlagstiftning och som Chemsec tycker ska fasas ut. På listan finns nu även bisfenol S och F med.

I regeringsförklaringen pekade statsminister Stefan Löfven (S) på att Sverige ska gå före med nationella förbud. Till Miljöaktuellt säger nya klimat- och miljöministern Åsa Romson (MP) att det finns ett antal ämnen som Kemikalieinspektionen just nu tittar på där det går för långsamt i EU:s arbete.

– Ett exempel är ftalater och ett annat andra produktgrupper för bisfenoler. Exakt vilka ämnen och i vilken ordning behöver vi titta mer på.

I veckan kom också en analys från Livsmedelsverket som visar att kommunala dricksvattentäkter är förorenade med PFAS-kemikalier, främst från användning av släckskum vid brandövningar. I en debattartikel i SvD pekar två forskare och en tidigare avdelningschef på EU-kommissionen på det allvarliga i att 3,5 miljoner människor är exponerade i Sverige. En miljöskandal av historiska mått, kallar de de förorenade täkterna och vill att regeringen tillsätter en haverikommission. De vill också att regeringen driver på för att det ska bli möjligt att lagstifta kring grupper av kemikalier i EU:s Reachlagstiftning. Idag är endast ett PFAS-ämne förbjudet och det är PFOS.

Läs Naturskyddsföreningens debattartikel här.

Läs forskarnas debattartikel här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.