Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemikalieinspektionen: Förbjud hormonstörare i nappflaskor

Publicerad: 10 maj 2010, 07:07

Danmark har redan gjort det. Nu vill Kemikalieinspektionen att Sverige ska följa efter – men Livsmedelsverket är emot.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

– Det är dags att sätta ned foten även i Sverige och begränsa användningen av bisfenol, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg till Svenska Dagbladet.

Bisfenol A togs ursprungligen fram av läkemedelsindustrin som konstgjort kvinnligt könshormon. Kemikalien finns i all plast av typen polykarbonat – som vi bland annat använder som matburkar och till nappflaskor.

Enligt Ethel Forsberg har hundratals studier gjorts som har varnat för risker med kemikalien. De gäller allt ifrån inlärningssvårigheter till störd fortplantning, prostatacancer och diabetes. Många av dessa studier har enligt henne gjorts av högt rankade forskare och institutioner över hela världen.

– Men av alla dessa studier är det bara en brittisk studie som uppfyller de formella vetenskapliga kriterierna och får användas i EU. Den visar indikationer på skador, men ger inte i sig skäl för EU att ändra användningen, säger hon till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Det här känns inte bra. Här har vi rader av forskare som brukar ha rätt som flaggar upp att det finns risker. Enda skillnaden är att de än så länge haft mindre resurser när de utformat sina studier.

Ethel Forsberg jämför med miljögiftet PCB, där det på samma sätt kom varnande rapporter som ignorerades alltför länge.

Det svenska livsmedelsverket vill avvakta en utvärdering från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA som kommer till sommaren. Det danska livsmedelsverket anser däremot att man ska vara försiktig eftersom det finns en stor osäkerhet om effekterna vid låga doser, skriver Svenska Dagbladet.

Den som inte vill utsätta sig eller sina barn för Bisfenol A kan använda glas, porslin, stål eller bisfenolfria flaskor av polypropylenplast. Ämnet finns även i tandfyllningar.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.