Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemikalieinspektionen granskar mensskydd

Publicerad: 10 augusti 2016, 08:00

Kemikalieinspektionen ska genomföra ett tillsynsprojekt av kemikalier i mensskydd.


Ämnen i artikeln:

Kemikalieinspektionen

Under hösten kommer Kemikalieinspektionen att planera för ett tillsynsprojekt av kemikalier i mensskydd som ska genomföras under 2017. I projektet kommer man att kontrollera innehållet av kemikalier i mensskydd som bindor, tamponger och menskoppar.

Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen, säger till Aktuell Hållbarhet att det hittills inte funnits några indikationer på att det skulle finnas problem med kemikalier i mensskydd, men att det handlar om en vara som kommer i kontakt med kroppens slemhinnor och att man därför ser skäl att undersöka mensskydd särskilt noggrant.

– Vi bedömer inte att det skulle finnas några stora problem med den här varugruppen. Det har visserligen förekommit vissa forskningsresultat i en argentinsk studie där man hittat rester av ett bekämpningsmedel, glyfosat, i ett antal produkter. Men så vitt jag förstår är den studien inte publicerad.

Även Råd & Rön har tidigare gjort ett test av tamponger och då hittade man låga halter av glyfosat i ett märke.

Enligt Björn Malmström är glyfosat ett vanligt bekämpningsmedel och det är därför inte märkligt att man kan hitta rester av det i bomull.

–Det är ett av skälen till att vi tycker att det här är värt att undersöka, även om det inte verkar vara ett stort problem.

Vilka mensskydd som kommer att omfattas av studien och vilka ämnen man ska leta efter kommer Kemikalieinspektionen att besluta om under hösten. Analyserna av mensskydd kommer att påbörjas under 2017.

Här kan du läsa mer om Råd & Röns undersökning.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Kemikalieinspektionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.