Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kemikalieinspektionen vill att företag ska rapportera all användning av högfluorerande ämnen

Publicerad: 22 Augusti 2018, 05:39

Foto: Free-photos/Pixabay

Kemikalieinspektionen föreslår att företag ska bli skyldiga att lämna uppgifter om högfluorerande ämnen (PFAS) till myndighetens register.


Syftet med förslaget är att öka kunskapen om hur PFAS används, för att det på så vis ska bli enklare att sätta in rätt åtgärder för att skydda miljön och människors hälsa.

Sedan tidigare finns krav på att alla företag i Sverige ska registrera produkter där över 5 procent består av ett kemiskt ämne. Ämnen som är klassificerade som farliga ska redovisas oavsett hur höga halter som förekommer. Eftersom PFAS ofta förekommer i koncentrationer under 5 procent, och farligheten för de flesta PFAS-ämnen ännu inte har bedömts, behöver de sällan rapporteras till Kemikalieinspektionens register.

Det förslag som Kemikalieinspektionen nu lämnat in till EU-kommissionen har varit på remiss hos berörda aktörer och vissa ändringar av ursprungsförslaget har genomförts. Om myndigheten får igenom förslaget kommer de nya reglerna att träda i kraft 1 januari 2019.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.