torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemikalieinspektionen vill ha EU-förbud mot farliga oljor i däck

Publicerad: 1 april 2003, 10:10

Kemikalieinspektionen föreslår att regeringen uppvaktar Europeiska kommissionen med förslag om ett EU-förbud mot ha-oljor i däck. Det sägs i den rapport som är resultatet av inspektionens regeringsuppdrag från juni 2002 om att utreda möjligheterna till ett sådant förbud.


Redan år 1994 uppmärksammade Kemikalieinspektionen problemet med ha-oljor i däck. I dag är 75 procent av vinterdäcken samt lastbilsdäck och regummerade däck fria från ha-oljor i slitbanan, men varje år tillförs marknaden ungefär 4 miljoner sommardäck som innehåller dessa oljor. Problemet med att ersätta ha-oljor i sommardäck är försämrat våtgrepp, vilket ger längre bromssträcka.

En ha-olja är en restprodukt som bildas vid tillverkningen av smörjoljor. Ha-oljor innehåller höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, av vilka flera är klassificerade som cancerframkallande. Generellt är polycykliska armatiska kolväten också fettlösliga, svårnedbrytbara i miljön och har ofta även förmåga att ansamlas i levande organismer.

Kemikalieinspektionen föreslår att Regeringen ska uppvakta kommissionen och bidra med underlag och förslag till utformning av ett EU-förbud. Enligt Kemikalieinspektionen är möjligheterna att lyckas stora, då både den europeiska branschorganisationen för bland annat tillverkare av däck, Blic, och den tyska miljömyndigheten Umweltbundesamt arbetar för ett EU-förbud.

Ett EU-förbud skulle enligt Kemikalieinspektionen kunna träda i kraft redan inom några år. Eftersom de flesta däck till både person- och lastfordon är typgodkända enligt EG-regler och Sverige därmed inte får hindra att sådana däck säljs, skulle ett ensidigt svenskt förbud endast få begränsad verkan.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev