Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemikalier från brandskum läcker ut i miljön

Publicerad: 17 december 2013, 14:26

Högfluorerade ämnen, så kallade PFOS, fortsätter att läcka ut från svenska flygplatser. Enligt en studie från IVL kommer det att dröja 60-70 år innan halterna i miljön är nere på normala nivåer igen.


PFOS ingick tidigare i brandskum men är numera förbjudet. Det är mycket svårnedbrytbart i naturen.

Den fjärde årsrapporten för forskningsprojektet RE-PATH visar att högfluorerade ämnen fortsätter att läcka ut från brandövningsstationerna vid flygplatserna Arlanda och Landvetter, skriver IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

Forskarna uppskattar att det i genomsnitt rinner ut cirka 2 kilo PFOS årligen från Arlanda som så småningom kan nå Mälaren. Den största kvarvarande mängden PFOS ligger lagrad i marken men det finns även kvar i grundvattnet.

Forskarna har med en modell visat att spridningen fortsätter och att det kommer ta 60-70 år innan halterna i den närliggande miljön vid förorenade områden är nere på bakgrundsnivåer, om inga saneringsåtgärder görs.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.