Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Kemikalieskatten tar inte hänsyn till miljön”

Publicerad: 30 september 2016, 04:46

DEBATT Regeringens förslag behöver omarbetas, skriver Sören Enholm, CEO, TCO Development.


Ämnen i artikeln:

Tco Development

Elektronik innehåller kemiska ämnen som kan medföra både miljö- och hälsorisker. Därför borde det vara en självklarhet att alla kemikalier i vår elektronik ska vara testade, men så är långt ifrån fallet.

Ett problem i dag är att det saknas information om vilka kemikalier som används i produkter, men även vetskap om hur de påverkar människor och miljö. En kemikalieskatt borde därför hantera detta.

Nyligen presenterade regeringen sitt budgetförslag för 2017 till riksdagen med förslag på en skatt för vissa produkter som innehåller kemikalier. Ett av huvudmotiven är att minska förekomsten av miljö- och hälsofarliga ämnen från elektronikprodukter. Skatteintäkterna beräknas öka med cirka en miljard kronor 2017 och den varaktiga effekten bli cirka två miljarder kronor per år.

Men vad blir den varaktiga effekten på miljön frågar vi oss. Många av de kemikalier som förslaget tar ställning till finns det inga data för hur farliga de egentligen är. Medan kemikalier som vi har data om och som används som mindre farliga alternativ i dag straffbeskattas.

Tanken är god med ett ekonomiskt styrmedel för att få bukt på hållbarhetsproblem orsakade av farliga kemikalier i produkter, men som kemikalieskatten är utformad nu kommer den inte att nå målet med att fasa ut de farligaste kemikalierna ur vår elektronik.

Kemikaliefrågan är komplex där olika motstridiga krav ställs mot varandra. Till exempel behövs flamskyddsmedel i elektronikprodukter för att de inte ska börja brinna, och samtidigt är flamskyddsmedel inte är bra för hälsa och miljö ur ett annat perspektiv. Vi på TCO Development har länge arbetat med svårigheterna i denna fråga.

Det vi har kommit fram till är att det behövs större kännedom om vilka kemikalier som används i produkter. Det behövs också incitament för att få fram mer data om kemikalier och att farliga kemikalier byts ut mot bättre alternativ.

I hållbarhetscertifieringen TCO Certified har vi infört krav som får IT-industrin att på frivillig väg byta ut farliga flamskyddsmedel mot mindre farliga alternativ. Detta i stället för att endast fasa ut befintliga farliga kemikalier utan att reglera vilka de ersätts med. Den här typen av substitution bidrar till en positiv utveckling inom detta komplexa område och har större möjlighet att minska risker med miljö- och hälsofarliga ämnen.

En kemikalieskatt bör därför skapa ett liknande incitament för att få bort de farligaste kemikalier ur elektronik, och då krävs det att de ersätts med bättre kemikalier. Som skatten är utformat nu blir resultatet dessvärre att regeringen tänker mer på att få in pengar i statskassan än på miljön.

Förslaget gällande kemikalieskatten behöver därför omarbetas så att vi får fram ett ekonomiskt styrmedel som kan nå målet att minska förekomsten av miljö- och hälsofarliga ämnen från bland annat elektronikprodukter.

Sören Enholm, CEO, TCO Development

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Tco Development

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.