Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemikalieutsläpp beror ofta på slarv

Publicerad: 24 september 2014, 09:05

De flesta olyckor som gäller kemikalieutsläpp vid svenska industrianläggningar beror på bristande underhåll, grovt slarv eller att säkerhetsanordningar saknas. Det visar en ny undersökning.


Ämnen i artikeln:

Ivl Svenska Miljöinstitutet

Sajten processnet.se rapporterar om den undersökning som Process Nordic har genomfört och där man konstaterar att av 37 undersökta olyckor beror de flesta på lättupptäckta tekniska fel som trasiga ventiler, spruckna tätningar och sönderrostad processutrustning. Vissa av haverierna skulle kunna ha undvikits med en bättre organisation och underhållsrutiner. I en femtedel av olyckorna brister företagen grovt i sitt säkerhetsarbete.

Det verkar dessutom som många företag inte anmäler olyckor på det sätt som lagstiftningen kräver. Enligt Marianne Stålheim, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som just nu håller på att färdigställa en statistikrapport om olycksanmälningar, gör räddningstjänsten tre-fyra gånger så många insatser, jämfört med vad verksamhetsutövarna rapporterar in till myndigheten.

Men Jonas Fejes, miljöforskare och oljeskadeexpert på IVL Svenska miljöinstitutet menar ändå att lagstiftningen fungerar bra. De utsläpp som borde gå till domstol gör det, och när de är stora och man kan spåra det skyldiga företaget leder det i regel till fällande dom.

– Däremot kan man diskutera om böterna är tillräckligt avskräckande och får företagen att förbättra sitt säkerhetsarbete, säger Jonas Fejes till processnet.se.
När det sker oljeutsläpp till havs kan kustbevakningen numera bötfälla fartyg på plats. Boten är på flera hundratusen kronor och fartyget får inte fortsätta förrän pengarna är betalda. Något liknande skulle man kunna tänka sig även på land menar Jonas Fejes.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.