Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kemisk bekämpning leder till större insektsskador

Publicerad: 4 maj 2011, 08:27

Svårare insektsangrepp, onödiga kostnader och sämre hälsa. Det är konsekvenserna för de vitkålsodlare i Nicaragua som använder kemiska bekämpningsmedel.


Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Kemiska bekämpningsmedel används flitigt för att bekämpa kålmalen, som orsakar skador på kålodlingar. I många utvecklingsländer sker besprutningen utan att det görs någon bedömning av det faktiska behovet. Nu visar en ny studie att den kemiska bekämpningen leder till större insektsangrepp.

Freddy Miranda från SLU har i sin doktorsavhandling undersökt odlingar i Nicaragua och kommit fram till att kålmalens larver är väsentligt mer omfattande på kålhuvuden från gårdar som använder kemisk bekämpning än på de som produceras på ekologiska gårdar, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Orsaken är att bekämpningsmedlen dödar många av kålmalens naturliga fiender, som till exempel parasitsteklar, spindlar och rovinsekter, samtidigt som kålmalen utvecklat resistens som gör den mindre känslig för gifterna.

De bönder som satsar stora pengar på bekämpningsmedel får alltså ett sämre resultat till högre kostnader, samtidigt som de utsätts för större hälsorisker.

– Lösningen på problemen med kålmalen är sannolikt att minska användningen av kemisk bekämpning samtidigt som man aktivt försöker gynna de naturliga fienderna, säger Freddy Miranda.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News