Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kenya snart självförsörjande på förnybar el – då storsatsar landet på kolkraft

Publicerad: 27 mars 2018, 12:00

Foto: Obs. Bilden är ett fotomontage. UrsprungsNinara/Flickr

Kina investerar i ett kolkraftverk i den kenyanska världsarvsstaden Lamu. Detta trots att Kenya snart är självförsörjande på förnybar el.


Strävan att säkra sin plats som en av Afrikas största och mest ambitiösa ekonomier har fått Kenya att ge sig in i kolkraftsbranschen. Landet, som tidigare har uppmärksammats för sin satsning på förnybara energikällor, tecknade förra året ett avtal värt 2,6 miljarder dollar med en kinesisk bank, vilket innebär att kolkraftverket byggs med kinesiskt pengar och av en kinesisk byggfirma.

Platsen för kolkraftverket är den världsarvsskyddade kuststaden Lamu och det officiella syftet är att fabriken ska möta energibehovet hos den växande befolkningen.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Förutom att kolkraftverket kommer att ha uppenbara negativa effekter på djur och natur menar flera forskare och miljöorganisationer att det kommer att bli Kenyas största utsläppskälla av koldioxid. Den främsta kritiken består dock i att Kenya egentligen inte ens behöver kolkraft eftersom 70 procent av landets energi redan kommer från förnybara källor.Till kritiken hör även att Kenya ännu inte har någon egen kolutvinning utan initialt kommer att importera kol från Sydafrika till en kostnad av 180 miljoner dollar.

Enligt en rapport från Power Africa, ett partnerskap mellan USA och Kenya vars syfte är att öka tillgången till el i Afrika söder om Sahara, förutspås att 83 procent av landets el kommer från förnybara källor år 2020.

Det är inte första gången kinesiska bolag finansierar ett kolkraftverk utomlands. Enligt miljöorganisationen Global Coal Tracker är Kina involverad i bygget av över 200 kolkraftverk världen över, från Mongoliet till Zimbabwe.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.