Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kilocarat Diamonds are a Girl’s Best Friend

Publicerad: 17 november 2008, 07:59

34 karat är inte längre gränsen


Perfekta syntetiska smyckediamanter har varit en realitet länge och de har framställts genom att man förångar kolatomer på ett substrat lager för lager med ångdeponering (CVD, chemical vapour deposition). Kolatomerna placerar sig snyggt, atom vid atom, men tyvärr kommer orenheter från bärargasen med och gör kristallen brunaktig.

Föroreningarna kan värmas bort genom att kristallen utsätts för hög temperatur, men det finns en gräns för hur långt föroreningarna kan vandra, vilket begränsat diamantens storlek till cirka en centimeter, eller 34 karat. Med en ny metod framtagen av Russell Hemley vid Carnegie Institute i Washington där diamanten värms till 2200 grader i mikrovågor i väteplasma finns det inte längre någon gräns för hur stora kristallerna kan vara. Den enda gränsen är hur stor mikrovågsugn man har.

Fórskarna anser att processen är så enkel att vilket labb som helst som har behov av stora, optiskt perfekta diamanter, för till exempel fönster som är genomskinliga för laser, kan framställa dem rutinmässigt.

Diamanthandlaren De Beers känner sig givetvis hotat och har startat ett "Gem Defensive Programme" där de arbetar på en metod att kunna skilja på syntetiska och äkta smyckediamanter. Om de inte kan det, kan hela deras imperium rasa när felfria diamanter stora som kristallskallar kommer ut på marknaden. De sydafrikanska diamantgruvorna kommer att få se sig om efter något annat att gräva ut.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev