Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina anger fast utsläppsmål

Publicerad: 26 november 2009, 13:20

Idag presenterade Kina ett fast mål för utsläppsminskningar fram till 2020. Problemet är att Kina inför ytterligare ett sätt att räkna utsläppsminskningarna.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Idag angav Kina för första gången hur mycket utsläppminskningar av koldioxid man kan tänka sig att göra fram till 2020. Idag meddelar också Kina att premiärminister Wen Jiabao kommer att delta vid Cop 15 i Köpenhamn.

Kinas nu uttalade klimatmål säger att landet är beredda att minska sin så kallade "kolintensitet" med mellan 40 till 45 procent fram till 2020, räkna på 2005 års nivå. Med begreppet "kolintensitet" inför Kina också ett nytt sätt att räkna minskningar av koldioxidutsläpp. "Kolintensitet" räknar andelar per producerande enhet och minskar "kolintensiteten" gör man bäst genom energieffektivisering. Det här gör att Kina får ett obegränsat tillväxtutrymme förutsätt att man lyckas energieffektivisera. Genom att införa ett andelssystem kan Kina hävda att man minskar utsläppen, samtdigt som de totala utsläppen faktiskt ökar.

När Kina idag presenterade uppgifterna var landets talespersoner också nog med att betona de historiska koldioxidutsläppen, och vilka som bar ansvar för dem – Europa och USA. Med Kinas sätt att räkna på utsläpp har landet dessutom redan idag klarat av nära hälften av sitt koldioxidmål till år 2020.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.