Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kina bromsar kolkraften

Publicerad: 28 April 2016, 08:01

De omkring 200 kolkraftverk som Kinas centrala myndigheter nu försöker bromsa byggandet av står för sammanlagt 105 gigawatt, vilket är betydligt mer än Storbritanniens totala elproduktion.

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ChineseCoalPower_opt.jpg

Omkring 200 planerade kolkraftverk i Kina kommer kanske inte att byggas.


I flera decennier har kolkraften drivit på Kinas ökande ekonomi. Även sedan nya energislag tagit marknadsandelar, och ekonomin samtidigt krympt, har landet som är världens största utsläppare av växthusgaser fortsatt att byggas nya kolkraftverk. Men nu syns en ljusning, enligt The Guardian som har pratat med Lauri Myllyvirta, ansedd analytiker av Kinas energiproduktion på Greenpeace.

De omkring 200 kolkraftverk som landets centrala myndigheter nu försöker bromsa byggandet av har antingen redan godkänts eller väntar på godkännande, och står för sammanlagt 105 gigawatt, vilket är betydligt mer än Storbritanniens totala elproduktion.

Tillkännagivandet gjordes första arbetsdagen efter att Kina tillsammans med en rad andra länder undertecknat Parisavtalet. Kina har som mål att utsläppen av växthusgaser ska börja minska år 2030.

De kolkraftverk som redan håller på att byggas påverkas inte av det nya uttalandet, enligt Myllyvirta, och dessa står för omkring 190 gigawatt.

– Det är definitivt ett positivt steg, men det är inte ens tillräckligt för att hindra överkapaciteten från att förvärras, säger Lauri Myllyvirta till The Guardian.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.