Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kina bygger största radioteleskopet

Publicerad: 29 December 2008, 07:06

500 meter i diameter ska Kinas nya radioteleskop bli. Det blir därmed världens största. Förberedelserna har pågått i 14 år.


Med en yta stor som 25 fotbollsplaner riktar Kina världens största öra ut mot rymden. Den sfäriska reflektorn kommer att bestå av 4.600 paneler. Dess kapacitet blir tio gånger större än Arecibo-observatoriet i Puerto Rico som med en diameter på 300 meter är dagens största teleskop.

Platsen för konstruktion, Guizhouprovinsen, är vald med omsorg. Grundvattnet har skapat stora underjordiska kanaler i kalkstenen som bidrar med naturlig avrinning.

Observatoriet kostar motsvarande 815,5 miljoner kronor att bygga. Det beräknas vara klart till 2013.

Hittills har astronomer lyckats observera 1.760 pulsarer, roterande anhopningar av neutronstjärnor som avger regelbundna pulser av strålning med våglängder från radiostrålning till gammastrålning. Med hjälp av det nya superteleskopet hoppas man kunna upptäcka 7.000 till
10.000 stycken, säger Zhang Haiyan som är projektansvarig på nationalobservatoriet.

Byggandet av ett nytt bostadsområde i anslutning till teleskopet inleddes förra veckan. 12 familjen fick flytta. När det hela är klart om fyra år kommer 61 lantbrukare i trakten att flyttas till nya hus i staden Ked.

Petter Lobråten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.