Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina försvarar handel med monstergasen

Publicerad: 7 december 2010, 10:10

Kina attackerar EU:s planer på att stänga handeln med CDM-krediter för monstergasen HFC-23.


Ämnen i artikeln:

CdmKina

I slutet av november föreslog EU-kommissionen ett stopp för all handel med CDM-krediter som har sitt ursprung i produktionen av den starka växthusgasen HFC-23. Beslutet har fått den kinesiska industrin att gå i taket, rapporterar ENDS Europe.

Nu rycker den kinesiska regeringen ut till försvar. I ett officiellt meddelande protesterar företrädare för Henan Shenma Nylon Chemical Company mot det föreslagna förbudet och kallar det för ”diskriminerande lagstiftning som bryter mot marknadsprinciperna för frihandel”.

Henan Shenma Nylon Chemical Company säljer själv krediter till CDM-projekt för lustgas (N2O) som också ingår i det föreslagna förbudet.

HFC-23 och lustgas svarar för 70 procent av alla CDM-krediter i EU:s system för utsläppshandel, ETS. Den kinesiska protesten hävdar att EU:s förbud kommer att leda till ett ”katastrofscenario” som ökar utsläppen med en mängd motsvarande 820 miljoner ton koldioxid efter år 2012.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CdmKina

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News