Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina har mörkat sin kolkonsumtion

Publicerad: 5 november 2015, 05:00

Enligt uppgifter från kinesiska myndigheter är landets kolkonsumtion betydligt större än vad som tidigare rapporterats.


Ämnen i artikeln:

KinaKolkraft

Enligt en rapport som New York Times tagit del av så har Kina kraftigt underrapporterat sin kolkonsumtion. Uppgifter som publicerats av kinesiska myndigheter visar att landet konsumerar upp till 17 procent mer kol än vad som tidigare redovisats, och koldioxidutsläppen kan ha legat på så mycket som en miljard ton per år.

Kinas statistikmyndighet har ännu inte bekräftat uppgifterna men under en kolkonferens i Beijing medgav en av regeringens rådgivare att den nya siffran är mer korrekt än tidigare.

Men även om de nya uppgifterna visar att det funnits ett stort glapp mellan de offentliga siffrorna och verkligheten menar Li Shuo, ansvarig för klimat och energifrågor på Greenpeace i Östasien, att en ekonomisk nedgång, i kombination med att den kinesiska regeringen nu tagit krafttag för att minska sitt beroende av fossila bränslen betyder att kolkonsumtionen nu faller till nivåer som kommer att ligga betydligt lägre än under det senaste decenniet. Därför tror han inte heller att det nya avslöjandet kommer att påverka klimatförhandlingarna i Paris särskilt mycket. Istället kommer man att fokusera på Kinas utsläpp i framtiden.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

KinaKolkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.