Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina når ”koltoppen” om fem år

Publicerad: 16 november 2010, 08:53

Kolet är på väg att ta slut i Kina och landet når sin maximala produktion redan om fem år. Det säger författaren Richard Heinberg i SVTs program Vetenskapens Värld.


Ämnen i artikeln:

Kina

”Peak oil” eller som det heter på svenska, oljetoppen, har etablerats som begrepp för den tidpunkt då världsproduktionen av olja är som högst för att sedan sjunka. Mindre omskrivet är att tillgången på kol inte räcker för evigt och att resurserna sinar snabbt med nuvarande ekonomiska tillväxt.

Den amerikanske författaren Richard Heinberg tror att epoken med billig kol och olja som motor i ekonomin är på väg att ta slut. Resurserna är på väg att sina över hela världen. Han tror att den maximala förbrukningen av kol nås om cirka 30 år – men för några stora länder mycket tidigare.

– Idag utnyttjar Kina hälften av världens koltillgångar. Tre miljarder ton per år vilket är tre gånger så mycket som USA. Men Kina har bara hälften så mycket koltillgångar som USA. Det innebär att Kina troligen kommer att nå koltoppen inom fem år, säger Richard Heinberg till Benny Eriksson på SVTs Vetenskapens Värld.

Richard Heinberg jobbar
som rådgivare på Post Carbon Institute och har författat en rad uppmärksammade böcker om världens oljeberoende och oljetopp, bland annat The Party’s Over, Peak Everything och Blackout. Han menar att den kommande råvarubristen kommer att drabba Kina hårt.

Kina grundar 70 procent av sin energiförsörjning på egna koltillgångar. Men de kommer inte att räcka för evigt. Landet har ökat sin import av kol från andra länder. Problemet är att utbudet på den internationella marknaden uppgår till cirka 500 miljoner ton – en mängd som Kina skulle kunna konsumera upp på egen hand under loppet av tre år.

Richard Heinberg tror även att Kina kommer att börja ransonera sin export av jordartsmetaller – som bland annat används vid tillverkningen av elektromagneter i vindkraftsturbiner – för att kunna använda för eget bruk. Följden kommer att bli brist på världsmarknaden.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Kina

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.