Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina och Indien stoppade HFC-begränsningar

Publicerad: 17 november 2010, 10:26

Förra veckan möttes parterna i Montreal-protokollet för att diskutera hur man skulle hindra utsläppen av fluorinerade växthusgaser. Nu tycks kinesiska vinster från CDM-projekt ha stoppat en överenskommelse.


Förra veckan möttes parterna i Montreal-protokollet för att diskutera hur man skulle hindra utsläppen av fluorinerade växthusgaser. Montreal-protokollet, som en gång stoppade ozon-hotet, beskrivs som ett systerprotokoll till Kyoto-protokollet. Många menar också att Montreal-protokollet kan bli det spår som kan får klimatmötet i Cancun att gå framåt i klimatarbetet.

På förra veckans möte misslyckades man emellertid att nå en överenskommelse om begränsningar av fluorinerade växthusgaser, rapporterar nyhetsbrevet Ends. Det som splittrade parterna var huruvida HFC-utsläppen bäst kan sänkas inom Montreal-protokollet eller inom det nya globala klimatavtalet. Bland de som ville föra in begränsingar av HFC-utsläppen i Montreal-protokollet fanns USA, Kanada, Mexiko och EU-länderna. Förslaget blockerades emellertid av Kina, Indien och Brasilien.

Att Kina
blockerar förslaget beror enligt vissa på att landets industri tjänar stora pengar på de CDM-projekt som går ut på att eliminera HFC-23 utsläpp från produktionen av kylgasen HCFC-22, något som Miljöaktuellt skrivit om tidigare. Det faktum att HFC-relaterade CDM-projekt snarare tycks öka utsläppen av fluorinerade växthusgaser  än minska den har gjort att EU-kommissionen just nu diskuterar att stänga ute HFC-relaterade CDM-krediter från EU:s utsläppshandel ETS.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.