Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Kina och USA sänder ut en viktig signal”

Publicerad: 1 April 2016, 11:32

Foto: U.S. Embassy The Hague/Flickr

USA och Kina kommer att signera Parisavtalet och jobba för snabbt genomförande, meddelar landets presidenter gemensamt. Mycket politiskt arbete återstår och i USA finns interna motsättningar, men även om landet inte skulle ratificera klimatdealen kan det spela en viktig roll, menar EEB:s Mikael Karlsson.


USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping gick under torsdagen ut med ett gemensamt uttalande om klimatförändringen. I uttalandet meddelar de två största utsläpparna av växthusgaser att de kommer att skriva under Parisavtalet under ceremonin i New York den 22 april. De skriver även att de ska jobba för att ”ansluta sig till avtalet” så snart som möjligt under året. Samtidigt passar de på att uppmana andra länder att göra detsamma för att Parisavtalet ska träda i kraft. Länderna nämner inte ordet ”ratificering”, något som har varit känsligt för USA och företrädare för Obamaadministrationen har tidigare pekat på att avtalet kan accepteras istället för att ratificeras – utan kongressens godkännande. Ett komplicerat politiskt läge i landet väcker frågan om vad som kommer hända efter att Obama satt sin signatur på ett papper.
– Kina kan ju enklare bestämma sig för att ratificera i och med sitt politiska system. I USA är det svårt eftersom det ska passera kongressen. Jag ser inte riktigt hur det skulle gå till, säger Mikael Karlsson, ordförande i European Environmental Bureau och KTH-forskare inom miljöpolitik.

Samtidigt menar han att länderna sänder ut en viktig signal till övriga världen i Paris efterdyningar.
– Det USA och Kina säger nu är att de politiskt står bakom avtalet. Under själva förhandlingarna kom den signalen, men det här betyder något mer. Signalvärdet är stort i och med att Obama själv tänker signera, jämfört med klimatsändebudet på Parismötet.

Han pekar på tidigare internationella överenskommelser där USA har undertecknat och varit en part utan att ratificera. Ett exempel är Minamatakonventionen, som ska minska användningen och utsläppen av kvicksilver.
– USA är med i förhandlingarna på ett konstruktivt sätt, de puttar in pengar och har i princip gjort allt utom att ratificera. Så det går att vara en aktiv part ändå. Det viktigaste är nog att USA och Kina fortsätter att hålla ihop. Det visar att USA är en konstruktiv part i klimatförhandlingarna, vilket inte varit fallet tidigare, och bidrar till att brygga över klyftan mellan i- och u-länder, säger Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson jämför uttalandet med beskedet från EU-kommissionen nyligen om vägen framåt efter Paris, ett besked som kritiserats för brist på nya åtgärder.
– USA och Kina gör nya statements och berättar om sina ambitioner. Det behövs för att hålla energin kvar i klimatfrågan efter Paris.

Läs hela uttalandet här.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.