lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina slukar vindturbiner

Publicerad: 8 april 2011, 08:57

USA är inte längre störst på vindkraft. Kina har sprungit förbi. Och som man sprungit – varannan turbin som tillverkas överhuvudtaget hamnar i Kina.

Ämnen i artikeln:

KinaVindkraft

Kina har övertagit USA:s position som det land som har mest installerad vindkapacitet i världen. Under 2010 byggdes ytterligare 18,9 GW i Kina och den totala installerade effekten nådde därmed 44,7 GW. Det är 11 procent mer än i USA, rapporterar Chinese Renewable Energy Industry Association, CREIA och Chinese Wind Energy Association.

Siffrorna är avsevärt högre än vad som tidigare prognostiserats av GWEC, Global Wind Energy Council. Total installerad effekt i världen är 197 GW.

”Kina har blivit den största enskilda kraften för den globala vindkraftutvecklingen. Under 2010 hamnade varannan vindturbin som installerades någonstans i Kina”, säger GWEC:s generalsekreterare Steve Sawyer i en kommentar.

Statliga stöd anses vara avgörande för den kraftiga tillväxten av vindkraft. Stöden har även bidragit till de kinesiska tillverkarnas exportframgångar, enligt GWEC. Till de största exportörerna i Kina hör Sinovel, Goldwind och Dongfang Electric.

– Tillväxten för vindkraften i Kina har också givit en boom i den inhemska tillverkningen och fyra av världens tio största turbintillverkare är nu kinesiska, säger Li Junfeng, ordförande i CREIA, till Ecoseed.org.

De största inhemska leverantörerna är Ruihua Machinery, Goldwind och East Steam. Ett 20-tal kinesiska leverantörer står bakom mer än 50 procent av utrustningen till de kinesiska vindkraftsprojekten, enligt CREIA.

Den svenska vindkraften byggdes under 2010 ut med 304 vindkraftverk vars samlade effekt uppgår till 603 MW.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev