Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kina stoppar all ny kärnkraft

Publicerad: 16 mars 2011, 11:51

De omfattande kärnkraftsplanerna i Kina kan stå inför radikala förändringar. På onsdagen kom beskedet att samtliga nyetableringar stoppas tillfälligt.

Ämnen i artikeln:

CleantechKärnkraftTeknikKinaJapanMiljöteknikGreentechJordbävningForskningIngenjör

Utbyggnaden av kärnkraft i Kina stoppas tillfälligt. Dessutom ska samtliga landets befintliga kärnkraftverk och pågående projekt genomgå omfattande säkerhetsinspektioner. Det rapporterar The Swedish Wire.

”Vi kommer att tillfälligt stoppa godkännande av kärnkraftsprojekt, inklusive sådana som befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede”, uppger Kinesiska myndigheter i ett uttalande, enligt The Swedish Wire.

Kinas största kärnkraftsprojekt, Yangjiang.

Beslutet är en följd av händelserna i Japan. Kina har en mycket omfattande plan för landets kärnkraftsutbyggnad. För närvarande byggs 27 nya kärnkraftsverk och ytterligare 50 planeras. Utöver det överväger landet att bygga ytterligare 110 verk, enligt AFP. För närvarande är 13 reaktorer i drift i landet, enligt World-Nuclear.org. De höga kärnkraftsambitionerna syftar till att sänka beroendet av fossila bränslen vilket idag står för 80 procent av landets elproduktion.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev